Akta Kebebasan Amerika Syarikat: Apa itu dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Aktiviti Dalam Talian Anda


Akta Kebebasan Amerika Syarikat

Apa Itu Dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Aktiviti Dalam Talian Anda?

Lambang Amerika Syarikat

Selepas serangan pengganas pada 9/11, banyak perubahan dalam privasi dalam talian di U.S.

Sebelum ini, aktiviti dalam talian warga A.S. tidak dipantau oleh agensi kerajaan A.S., tetapi perkara telah berubah secara drastik.

Jadi, apa yang dilakukan oleh kerajaan A.S., betul-betul, apabila ia berkaitan dengan aktiviti dalam talian anda?

Kerajaan A.S. menggaji pelbagai agensi perisikan dan penguatkuasaan undang-undang untuk menjalankan operasi pengawasan dalam talian dan projek pengumpulan data.

Tiga agensi terkenal ialah FBI, CIA dan NSA. NSA (Agensi Keselamatan Kebangsaan) adalah yang paling terkenal, kerana kebanyakan pengumpulan aktiviti dalam talian anda dan menjalankan operasi pengawasan dalam talian.

Ibu Pejabat NSA

Ibu Pejabat NSA

Agensi-agensi ini beroperasi di bawah undang-undang Penggabungan dan Menguatkan Amerika dengan Memenuhi Hak dan Mengakhiri Penyegaran, Pengumpulan Dragnet dan Pemantauan Online Akta (Akta Kebebasan Amerika Syarikat).

Akta Freedom USA adalah pengganti Akta USA Patriot kontroversial, yang tamat pada tahun 2015. Akta Kebebasan Amerika Syarikat memperbaharui kebanyakan peruntukan Akta Patriot Amerika Syarikat (lebih lanjut mengenai hal ini secara terperinci dalam artikel).

Matlamat panduan ini adalah untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai Akta Kebebasan Amerika Syarikat, bagaimana ia berbeza dengan Akta Patriot Amerika Syarikat, bagaimana ia mempengaruhi aktiviti dalam talian anda dan bagaimana anda boleh melindungi aktiviti dalam talian anda terhadap pengintip kerajaan - antara subtopik yang menarik lain bahawa saya juga akan membincangkan sepanjang panduan.

Bagaimana Revelations Edward Snowden Menyumbang kepada
Akta Kebebasan Amerika Syarikat

Edward Snowden

Edward Snowden

Edward Snowden adalah bekas pegawai Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan bekerja untuk syarikat teknologi maklumat Hawai Booz Allen Hamilton.

Pada masa itu, Booz Allen Hamilton dikontrak oleh NSA, jadi Edward Snowden pada dasarnya bekerja untuk NSA.

Semasa bekerja untuk mereka, beliau berhujah bahawa NSA terlibat dalam aktiviti haram mengelilingi kerja perisikan A.S., jadi dia memutuskan untuk meninggalkan tugasnya.

Pada 20 Mei 2013, dia meninggalkan negara ini. Beberapa minggu kemudian, dia membocorkan ribuan dokumen rahsia kepada wartawan. Dia mendedahkan banyak data pengawasan global dari pelbagai projek.

Sebagai tindak balas, kerajaan Amerika Syarikat mengenakan Edward Snowden dengan pengintipan dan kecurian harta kerajaan tidak lama kemudian pada bulan Jun 2013.

Walaupun sebelum Akta Patriot Amerika Syarikat, agensi perisikan Amerika terutamanya memberi tumpuan kepada kuasa asing, mata-mata dan pengawasan di luar negara, dokumen Snowden mendedahkan bahawa NSA dan agensi risikan alternatif juga memberi tumpuan kepada warga A.S. di tanah A.S..

Selain itu, kertas Snowden mendedahkan bahawa NSA mengumpul metadata panggilan telefon yang dibuat oleh berjuta-juta warga A.S..

Dia juga membocorkan dokumen mengenai PRISM. PRISM adalah nama kod untuk salah satu projek NSA, yang membolehkan agensi mengumpulkan data dari pelbagai syarikat teknologi A.S., seperti Google, Facebook, Apple dan sebagainya.

Dokumen Snowden juga mendedahkan beberapa aktiviti lain yang dipersoalkan oleh NSA. Menurut dokumen itu, NSA terlibat dalam penggodaman serangan dan mengeksploitasi kelemahan dalam perisian pengguna untuk menjangkiti dengan perisian hasad untuk mengesan sasaran.

Pendedahan ini mencetuskan kritikan utama dari orang awam dan menyalakan api pemerhatian kritikal, yang mendorong perbincangan di Kongres.

Akhirnya, kertas Snowden menyumbang kepada perdebatan mengenai pengintipan NSA, yang akhirnya menyebabkan Presiden Barack Obama menandatangani Akta Kebebasan Amerika Syarikat pada 2 Jun 2015.

Apakah Akta Kebebasan Amerika Syarikat?

The Akta Kebebasan Amerika Syarikat bermaksud "Menggabungkan dan Memperkuat Amerika dengan Memenuhi Hak dan Mengakhiri Penyegaran, Pengumpulan Dragnet dan Akta Pemantauan Dalam Talian."

Akta Kebebasan Amerika Syarikat pertama kali diperkenalkan di kedua-dua rumah Kongres AS pada akhir 2013, tetapi telah diluluskan oleh Kongres pada 2015, satu hari selepas Akta Patriot Amerika Syarikat (Mengukuhkan dan Memperkuat Amerika dengan Memberikan Alat yang Diperlukan yang Diperlukan untuk Memintas dan Menghalang Akta Keganasan) tamat tempoh.

Malah, Akta Kebebasan Amerika Syarikat pada dasarnya memulihkan banyak peruntukan asal yang termasuk dalam Akta Patriot Amerika Syarikat. Terdapat hanya beberapa perubahan yang diterima pakai dalam Akta Kebebasan Amerika Syarikat.

Perundangan khusus

  • melarang koleksi pukal data pelanggan oleh agensi perisikan kerajaan

  • meningkatkan ketelusan kerajaan mengenai kes Mahkamah Pengawasan Asing (FISC), dan

  • membolehkan syarikat teknologi tinggi (seperti Google, Facebook dan Yahoo) untuk memberitahu orang ramai bahawa mereka menyerahkan data dan maklumat kepada agensi perisikan.

Ini adalah perubahan undang-undang dari Akta Patriot Amerika Syarikat, tetapi bukan satu-satunya perkara mengenai undang-undang. Akan ada maklumat lanjut tentang setiap perubahan ini kemudian dalam artikel.

Di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat, peruntukan asal (Akta Patriot Amerika Syarikat) mengenai pengembalian wayar dan pengganas serigala tunggal telah dipulihkan, yang bermaksud bahawa agensi perisikan kerajaan masih dibenarkan untuk bekerja di dalam sempadan dua peruntukan di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat.

Akta Kebebasan Amerika Syarikat: Apakah Jenis Pengawasan Dibenarkan?

Akta Kebebasan Amerika Syarikat memberikan kebenaran untuk pengawasan telekomunikasi dan pencarian fizikal.

Terdapat beberapa cara komunikasi yang diberi kuasa untuk pengawasan. Saya bercakap tentang telefon pintar / telefon pintar, mengakses sejarah mel suara, memintas mesej e-mel dan teks, dan mengumpul data pada Voice over Internet Protocol (VoIP).

VoIP adalah "Perkhidmatan IP-Enabled," yang merupakan teknologi yang membolehkan anda membuat panggilan telefon (selalunya di peringkat antarabangsa) menggunakan sambungan internet dan bukannya talian telefon biasa.

Maklumat lanjut tentang perkara ini dalam bahagian "Bagaimana Akta Kebebasan Amerika Syarikat Memengaruhi Aktiviti Dalam Talian Anda?".

USA Patriot Act vs. USA Freedom Act

Terdapat tiga perubahan utama dalam peruntukan apabila Akta Kebebasan Amerika Syarikat telah digubal. Perubahan pertama adalah untuk peruntukan pengumpulan data massa, sering dikatakan sebagai yang paling kontroversi di bawah Akta Patriot Amerika Syarikat.

Peningkatan ketelusan, serta perubahan berkaitan dengan bagaimana syarikat-syarikat berteknologi dilayan di bawah undang-undang, juga merupakan sebahagian daripada perubahan itu. Dalam bahagian berikut, saya akan menerangkan setiap perubahan secara terperinci, dan apa yang telah berubah antara Akta Patriot Amerika Syarikat dan Akta Kebebasan Amerika Syarikat.

1

Tiada Lagi Pengumpulan Data Massa

Di bawah Akta Patriot Amerika Syarikat, pengawasan dan pengumpulan semua rekod telefon Amerika dibenarkan kerana kerajaan A.S. berpendapat bahawa ia adalah penting untuk memulihkan dan mengekalkan keselamatan negara.

Kerajaan berhujah bahawa pengumpulan rekod telefon digunakan untuk menghubungkan dan mengenal pasti suspek yang berpotensi berbahaya.

"Sebagai pegawai risikan telah memberitahu anggota Kongres sejak dua tahun yang lalu: Jika anda mencari jarum, anda memerlukan jerami itu," kata Politico.

Akta Kebebasan Amerika Syarikat meletakkan batasan baru mengenai data yang boleh dikumpulkan dan bagaimana agensi-agensi perisikan dapat mengumpulkan rekod dan data sedemikian. Berbeza dengan koleksi pukal terdahulu, di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat, NSA hanya dibenarkan untuk mendapatkan data orang tertentu, bukan seluruh syarikat.

NSA masih dibenarkan untuk meminta data daripada syarikat, tetapi tidak merebut pangkalan data keseluruhan syarikat. Sebaliknya, ia boleh mengumpul data pekerja atau satu peranti (telefon atau komputer).

Di bawah Akta Patriot Amerika Syarikat, NSA menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpul data secara pukal. Salah satu sumber data utama ialah hubungan telefoni penyedia telekomunikasi utama, yang diakses menerusi mengetik. Kebanyakannya adalah syarikat telekomunikasi asing, tetapi ia juga berlaku di U.S.

Seperti yang dinyatakan di dalam Post Washington:

"NSA mengkompilasi [d] maklumat mengenai pangkalan data peranti dan lokasi mereka. Kebanyakan mereka yang dikumpulkan, secara definisinya, disyaki tidak melakukan kesalahan. Pegawai berkata mereka tidak sengaja mengumpulkan lokasi telefon A.S. secara besar-besaran, tetapi sejumlah besar [telah] disapu 'secara kebetulan.' "

Di samping itu, kertas-kertas Snowden mendedahkan bahawa terdapat perintah rahsia rahsia yang mengarahkan Verizon untuk menyerahkan semua data mereka kepada NSA setiap hari.

pengepala kertas theguardian

Sumber Imej

Bahawa dikatakan, kebanyakan kaedah yang digunakan adalah - untuk alasan yang jelas - diklasifikasikan dan tidak diketahui umum.

Mujurlah, kaedah telah berubah kerana pengumpulan data pukal di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat tidak lagi dibenarkan.

Contohnya, mengumpul metadata panggilan telefon berpuluh juta rakyat Amerika melalui memaksa pembekal telekomunikasi besar, seperti Verizon, menyerahkan data, tidak lagi dibenarkan di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat.

Di samping itu, NSA mesti dapat mengaitkan sasaran tertentu dengan kuasa asing atau kumpulan pengganas. Tanpa bukti tersebut, NSA tidak dibenarkan mengumpulkan data sasaran.

Menurut Politico, sesetengah berpendapat bahawa pengumpulan data mungkin masih berlaku pada skala besar. Tetapi dalam erti kata ini, beribu-ribu cara yang besar, yang pasti adalah penurunan yang besar berbanding dengan pengumpulan data NSA di bawah Akta Patriot Amerika Syarikat. Pada masa itu, NSA mengumpul data berjuta-juta orang Amerika.

2

Mahkamah Pengawasan Perisikan Luar Negara (FISC)

Mahkamah Pengawasan Perisikan Luar Negeri adalah mahkamah persekutuan. Mahkamah ini secara khusus mengawasi kes-kes yang melibatkan agensi perisikan dan penguatkuasaan undang-undang, yang mengeluarkan waran untuk mengawasi sasaran (biasanya, mata-mata asing).

Biasanya, waran-waran khas ini kebanyakannya diminta oleh NSA dan FBI, dan mereka biasanya dikelaskan.

Matlamat utama mahkamah adalah untuk menjadi mahkamah rahsia. Hanya hakim FISC dan pegawai kerajaan lain yang hadir dalam kes-kes. Jelas, sifat tidak telus mahkamah telah membawa banyak soalan dan kritikan daripada pembela kebebasan awam.

FISC telah digelar sebagai "mahkamah setem getah"Kerana, antara 1979 dan 2012 (33 tahun!), Hakim FISC telah memberikan 99.97% daripada semua waran yang diminta.

"Ia meluluskan setiap permintaan untuk mengintip orang Amerika: 1,856 daripada 1,856 pada 2012, sebagai contoh. Pada tahun 2011, 1,674 daripada 1,674. Pada tahun 2010, 1,506 daripada 1,506. Anda mendapat gambar, "kata Ted Rall, kolumnis The Los Angeles Times.

Perintah Mahkamah FISA

Sumber Imej

Akta Freedom USA mencipta lebih banyak peluang bagi pembela sivil untuk melobi FISC dan memperbaiki ketelusannya dengan mendakwa kes-kes daripada hakim FISC.

Perubahan-perubahan ini dalam Akta Kebebasan Amerika Syarikat adalah langkah-langkah untuk menjana lebih banyak ketelusan dan akauntabiliti, terutama berkaitan dengan kegiatan NSA.

3

Syarikat Teknikal Boleh Menyatakan Maklumat Mengenai Penyiasatan

Undang-undang Amerika Syarikat Kebebasan sebelumnya, Akta Patriot Amerika Syarikat, sebenarnya membenarkan agensi pengawasan kerajaan, seperti NSA, untuk memaksa syarikat-syarikat teknologi tinggi untuk diam mengenai waran untuk siasatan berterusan.

Mujurlah, Akta Kebebasan Amerika Syarikat telah menghilangkan peruntukan dari undang-undang.

Sebagai contoh, Facebook kini boleh mengemukakan kenyataan berita mengenai NSA yang mengumpul data Facebook untuk siasatan. Sekurang-kurangnya sekarang, anda boleh mengetahui bahawa maklumat anda mungkin jatuh ke tangan mereka.

Sebagai balasan, ini menyumbang kepada lebih banyak ketelusan, contohnya, aktiviti NSA.

Ini adalah satu-satunya perubahan antara Akta Patriot Amerika Syarikat dan Akta Kebebasan Amerika Syarikat. Setiap peruntukan Akta Kebebasan Amerika Syarikat yang disebutkan dalam artikel ini adalah kesinambungan peruntukan dari Akta Patriot Amerika Syarikat.

Mengapa Akta Kebebasan Amerika Syarikat sebagai Ancaman kepada Warga A.S.?

Akta Kebebasan AS mungkin boleh dikatakan menjadi ancaman kepada warga A.S. karena mengandung sejumlah ketentuan yang melanggar hak Amandemen Pertama dan Keempat.

Pindaan Pertama melindungi hak-hak seperti kebebasan bersuara dan akhbar.

Pindaan Pertama

Sumber

Di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat, agensi-agensi perisikan dibenarkan secara sah untuk memaksa sasaran pengawasan (yang menyedari dia disasarkan) untuk menjaga rahsia carian dari orang lain. (Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada syarikat teknologi.)

Pindaan Keempat melindungi rakyat dari "pencarian dan penyitaan yang tidak munasabah" dan melarang waran tanpa sebab yang mungkin.

Pindaan Keempat

Sumber

Ini bermakna, menurut Pindaan Keempat, tidak sepatutnya sah bagi NSA untuk meletakkan pasukan pengawasan pada sasaran dan memintas metadata mereka jika mereka tidak dapat membuktikan ada sebab yang mungkin.

Walau bagaimanapun, di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat, agensi perisikan tidak memerlukan waran sebelum memulakan penyiasatan terhadap sasaran, yang banyak bertentangan dengan Perlembagaan.

Tetapi ada lebih daripada itu hanya konflik antara Akta Kebebasan Amerika Syarikat dan Perlembagaan. Akta Kebebasan Amerika Syarikat juga membolehkan pasukan memaksa kuasa dan pengaruh yang berlebihan.

Sebelum kerajaan A.S. menggubal Akta Patriot Amerika Syarikat, pasukan perisikan kerajaan hanya dibenarkan untuk mengesan dan memantau sasaran yang terbukti menjadi agen kuasa asing.

Walau bagaimanapun, selepas Akta Patriot Amerika Syarikat digubal, dan sekarang Akta Kebebasan Amerika Syarikat terus menyokong kebanyakan peruntukan asal, pasukan perisikan kerajaan tidak memerlukan punca kemungkinan untuk melancarkan penyiasatan mengenai sasaran, dan sasaran tidak perlu ejen kuasa asing.

Tidak diketahui sama ada mereka menghadapi banyak atau semakan yang sah, terutamanya berkaitan dengan pengaruh hakim Mahkamah Agung, yang mungkin atau tidak mungkin memiliki kuasa / kuasa untuk menutup operasi tertentu.

Atas alasan ini penyiasatan oleh agensi perisikan kerajaan menimbulkan potensi ancaman terhadap aktiviti dalam talian anda.

Di bahagian seterusnya, saya akan membincangkan bagaimana Akta Kebebasan Amerika Syarikat boleh menjejaskan aktiviti dalam talian anda.

Bagaimana Akta Kebebasan Amerika Syarikat menjejaskan Aktiviti Dalam Talian Anda?

Fakta "menyenangkan": hampir 20% daripada semua maklumat yang dikumpul oleh NSA adalah orang Amerika.

Tujuan agensi adalah untuk melindungi A.S., dari ancaman asing, namun kelima dari apa yang mereka kumpulkan adalah dari warga Amerika.

Tiada siapa yang mengetahui dengan tepat bagaimana dan bila agensi risikan mengumpul data berkaitan dengan aktiviti dalam talian. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah yang diketahui, seperti beberapa "program" yang diklasifikasikan untuk mengumpul data, yang kertas Snowden bocor.

1

Roving Wiretap

Peruntukan wiretap roving Akta Patriot Amerika Syarikat tamat pada tahun 2015, namun Akta Kebebasan Amerika Syarikat telah diberlakukan sehari selepas dan segera memulihkan peruntukan wiretap.

Di bawah undang-undang wiretap semasa yang memohon kepada penguatkuasaan undang-undang peringkat rendah, jika sasaran pengawasan adalah membuang peranti yang sedang ditoreh, seperti telefon bimbit, dan membeli yang baru, pesanan pengawasan akan turun.

Untuk mengawasi peranti baru, penguatkuasaan undang-undang peringkat rendah yang bersangkutan harus mengatur pesanan baru yang berlaku untuk peranti baru.

A "melancarkan wiretap"Pada asasnya berbeza, kerana apabila suatu pesanan runcing wiretap diberi kuasa, agensi perisikan dibenarkan mengikuti sasaran pengawasan, tanpa mengira sama ada sasaran memperolehi telefon baru atau cara komunikasi lain.

Perbezaan asas ini ialah siapa yang memohon perintah mahkamah wiretap: CIA hanya memerlukan satu pesanan untuk menyetail mana-mana sasaran - agensi itu boleh mengetuk peranti baru secara automatik, walaupun sekarang sedang dibuang keluar.

Jadi, sasaran pengawasan - seperti serigala tunggal - dapat diikuti tanpa harus mengatur pesanan pengawasan baru jika sasaran memperoleh alat baru.

2

Definisi "Lone Wolf"

Satu "serigala tunggal" biasanya merujuk kepada serigala tanpa pek untuk dimiliki, yang menghabiskan masa sahaja.

Tetapi, dalam kes ini, ia bermaksud "pengganas serigala tunggal,"Iaitu seseorang yang bertindak sepenuhnya secara bebas dan bersendirian untuk menyediakan atau melakukan tindakan keganasan atau keganasan.

Biasanya, serigala tunggal berfungsi bersendirian dan tanpa gangguan luar. Serigala tunggal mungkin dipengaruhi atau dimotivasi oleh kepercayaan sebuah organisasi pinggiran atau asing dan mungkin menuntut untuk bertindak atas nama kumpulan tersebut.

3

Memintas Mesej E-mel dan Teks

Seperti yang telah dibincangkan sebelum ini, di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat, agensi perisikan tidak dibenarkan mengumpulkan data pukal lagi. Walau bagaimanapun, ia masih sah untuk agensi risikan untuk mengesan dan memantau sasaran tertentu dengan memintas lalu lintas e-mel dan mesej teks mereka.

Oleh itu, privasi dalam talian anda adalah di bawah pengawasan oleh pemantauan sedemikian. Jika anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya, semua data e-mel dan teks anda boleh jatuh ke tangan NSA atau salah satu daripada rakan mereka.

4

Protokol Internet melalui Suara (VoIP)

VoIP (Voice over Internet Protocol) adalah tersendiri untuk membuat panggilan melalui internet - mis., Panggilan WhatsApp atau Skype. Peranti ini tidak disambungkan ke saluran telefon tetapi sebaliknya disambungkan ke rangkaian wayarles. Anda boleh membuat panggilan VoIP dengan telefon bimbit atau komputer.

NSA dapat mengumpulkan mata data seperti masa, tempoh dan nombor telefon anda dan orang yang anda panggil.

5

Mengakses Sejarah Voicemail

Bagaimana NSA memperoleh sejarah mel suara tidak jelas. Sesetengah sumber mendakwa bahawa NSA sedang menggodam telefon untuk mendapatkan akses kepada sejarah mel suara, foto dan sebagainya. Sumber Jerman, Der Spiegel, yang merupakan salah satu daripada yang pertama menerbitkan maklumat mengenai dokumen-dokumen bocor Edward Snowden, mendakwa bahawa NSA memasang spyware pada telefon pintar (walaupun sebelum dihantar).

Artikel yang sama mencadangkan (pada masa itu) ketua NSA, ketika mendengar bahawa terdapat 400,000 aplikasi yang tersedia untuk telefon pintar, mengatakan itu bermakna terdapat 400,000 peluang untuk mendapatkan akses ke smartphone.

Tetapi, tiada siapa tahu sama ada ini masih berlaku hari ini. Walau bagaimanapun, jelas bahawa anda harus berhati-hati apabila memilih aplikasi untuk digunakan dan yang sepatutnya anda lakukan sentiasa mempertimbangkan keselamatan aplikasi.

6

Pelbagai Program Perisikan

Agensi-agensi kecerdasan melabelkan program-program tertentu dengan nama-nama tertentu, yang sering bermaksud bahawa program ini memfokuskan pada pengawasan khusus tertentu atau menggunakan alat perisian tertentu yang mensasarkan sistem.

Ia tidak mengatakan bahawa beberapa program yang sangat diklasifikasikan mungkin aktif menjalankan dan mengumpul data kerana saya menulis ayat ini, tetapi itu hanya spekulasi di pihak saya. Banyak program lain mungkin tidak pernah diumumkan kepada umum.

Saya telah menyenaraikan beberapa program yang diketahui yang pasti memberi kesan kepada privasi dalam talian anda.

MYSTIC

MYSTIC adalah salah satu program pengawasan terkenal NSA, yang mengumpulkan metadata berjuta-juta rakyat Amerika. Program ini menyala kerana kertas Snowden pada tahun 2013.

Program ini juga mengumpulkan metadata panggilan telefon dari negara lain, seperti Mexico, Filipina dan Afghanistan.

Sama ada program ini masih berjalan di A.S. atau pada skala antarabangsa tidak disahkan. Walau bagaimanapun, jika ia adalah, ia sangat menyalahi undang-undang.

PRISM

Program NSA yang terkenal dipanggil PRISM (dibocorkan oleh kertas Snowden) mengumpul komunikasi internet dari semua syarikat internet besar di A.S. Sebagai contoh, PRISM membuat Google menyerahkan data di bawah Akta Pindaan FISA 2008.

Terdapat sifar laporan bahawa program PRISM telah ditutup. Dan, memandangkan Akta Kebebasan AS menyertakan ketetapan bahawa syarikat teknologi seperti Facebook dan Google boleh memberitahu pengguna mereka bahawa mereka menyerahkan data mereka, adalah selamat untuk mengatakan bahawa program ini masih aktif mengimbas aktiviti internet anda - jika tidak, mengapa peruntukan itu telah dimasukkan dalam undang-undang?

BULLRUN

Program NSA BULLRUN direka untuk memecahkan penyulitan komunikasi dalam talian dan sumber data.

Seperti yang dilaporkan dalam Penjaga, program ini menggunakan pelbagai kaedah untuk mengeksploitasi rangkaian komputer, menggunakan teknik matematik lanjutan.

Di atas, syarikat teknologi dan penyulitan seperti Google, FreeBSD dan OpenSSL meningkatkan perlindungan penyulitan mereka selepas pengumuman.

Bagaimana Anda Boleh Melindungi Diri Melawan Pemerasan Kerajaan

Seperti yang telah dipelajari, NSA dan agensi perisikan lain sentiasa mengintip - dan terlalu banyak dilakukan pada warga A.S..

Oleh itu, penting untuk melindungi diri anda daripada pengawasan pukal dan lain-lain jenis pengumpulan data.

Terdapat beberapa komponen penting untuk melindungi data anda, iaitu penyulitan dan VPN. Kaedah lain adalah memilih untuk menggunakan rangkaian Tor.

Mari ambilkan sedikit lebih mendalam.

1

Penyulitan

Penyulitan adalah satu kaedah yang boleh anda gunakan untuk memastikan aktiviti dalam talian anda dan maklumat peribadi dan perniagaan yang berkaitan dengannya selamat dari pengintipan kerajaan.

kunci persendirian dan kunci awam dalam penyulitan asimetrik

Dengan menyulitkan lalu lintas anda, anda secara aktif melindungi log masuk anda, maklumat perbankan, maklumat kad kredit dan maklumat sensitif yang lain. Semua data ini yang anda tinggalkan di internet boleh dikesan oleh agensi perisikan kerajaan.

NSA mengumpul rekod telefon berjuta-juta pelanggan Verizon - tidak lagi bahawa Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda sendiri kini dikehendaki menyerahkan data pelanggan kepada agensi perisikan apabila diminta.

Oleh itu, penting untuk menyulitkan lalu lintas, fail, e-mel dan jenis aplikasi pemesejan internet anda.

Apa yang disulitkan pada dasarnya ialah mencampurkan satu set "plaintext" (teks boleh dibaca) dan menukarnya menjadi "ciphertext" (teks tidak boleh dibaca) dengan kunci penyulitan. Jadi, hanya orang atau pihak yang dipercayai dengan kunci penyahsulitan boleh "buka kunci" mesej dan membacanya.

Untuk maklumat lanjut, baca jawapan saya yang mendalam bagaimana penyulitan berfungsi.

2

VPN

Rangkaian Persendirian Maya (VPN) adalah titik permulaan yang baik untuk melindungi aktiviti dalam talian anda. VPN menyediakan sambungan rangkaian selamat dan dilindungi (trafik masuk dan keluar) antara komputer atau telefon bimbit anda dan rangkaian dalam talian.

Apa yang VPN dasarnya lakukan adalah menghantar semua lalu lintas data peranti melalui rangkaian persendirian. Pelayan swasta mengarahkan lalu lintas melalui pelayan berdasarkan lokasi pemilihan pengguna.

Bagaimana VPN Menyembunyikan Aktiviti Penyemakan Internet dari Mata Menarik

Juga, VPN menyulitkan semua data lalu lintas anda, berfungsi sebagai lapisan tambahan perlindungan. VPN mewujudkan sambungan seolah-olah ia menyambung melalui rangkaian biasa, mencari dan bertindak seperti sambungan tempatan tetapi sebenarnya meliputi alamat IP sebenar lokasi anda.

Bagaimana Kerja VPN

Ini mewujudkan terowong selamat untuk sambungan anda, menjadikannya tidak mungkin bagi agensi perisikan kerajaan untuk mengintip atau mendekripsi data anda.

Terowong membolehkan anda menyambung ke pelayan VPN terlebih dahulu. Pelayan akan menukar alamat IP sebenar anda ke alamat IP generik (semua pengguna yang mengakses pelayan VPN yang sama akan mempunyai alamat IP yang sama seperti anda). Oleh itu, alamat IP anda tersembunyi dengan baik dan menyimpan kerajaan daripada mengesan aktiviti-aktiviti kembali kepada anda.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai VPN dan bagaimana anda boleh menyediakan VPN anda sendiri, periksa panduan saya VPN dan apa yang mereka lakukan.

3

Tor

Sebagai usaha terakhir, anda boleh memilih untuk Tor ("Router Bawang") Pelayar. Pelayar Tor akan membolehkan anda menyemak imbas web tanpa dijejaki.

Pelayar Tor

Penyemak Imbas Tor ini beroperasi dalam rangkaiannya sendiri untuk menamakan aktiviti web anda dengan menyambung ke internet dan menyulitkan sambungan anda secara langsung.

Semua lalu lintas internet anda dihalakan melalui beberapa "nod" Tor, yang sentiasa berubah secara rawak pada setiap permintaan halaman. Oleh itu, Tor agak sedikit lebih perlahan daripada VPN, tetapi tahap tidak mahu disebutkan namanya lebih tinggi.

Penyemak Imbas Tor akan membolehkan anda melayari web secara tanpa nama, yang bermaksud agensi kerajaan tidak dapat mengesan atau memantau tingkah laku dalam talian anda.

Cara Tambahan untuk Melindungi Diri Anda

  1. Sambung ke web melalui pelayan proksi, seperti DuckDuckGo, jadi alamat IP anda tersembunyi.

  1. Gunakan penyedia perkhidmatan e-mel yang disulitkan dan privasi. Semak siaran saya dengan memilih teratas pembekal e-mel yang paling selamat.

Anda juga boleh menyulitkan e-mel Gmail atau Outlook anda sama ada pada komputer Windows anda, macOS, Android atau iOS.

  1. Guna Bitcoin atau lain-lain cryptocurrency untuk pembayaran digital anonim.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai melayari web secara anonim dan dalam persekitaran yang selamat, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat tentang topik ini dalam panduan saya yang lain - yang termasuk banyak maklumat berguna lain juga!

Mari kita Recap

Malangnya, kebanyakan peruntukan asal Akta Patriot Amerika Syarikat telah diperbaharui dalam Akta Patriot Amerika Syarikat.

Perubahan utama kebanyakannya dilihat dalam bidang berikut:

  1. Tiada lagi pengawasan massa.

  2. Lebih ketelusan berkaitan dengan agensi perisikan dan kes-kes FISC.

  3. Ia adalah undang-undang bagi syarikat-syarikat berteknologi untuk memaklumkan kepada orang ramai apabila mereka diminta menyerahkan data.

Setiap tahun, NSA menerbitkan laporan penilaian awam yang menunjukkan kesan Akta Kebebasan Amerika Syarikat.

Laporan Ketelusan Tahunan 2017 Pejabat Pengarah Perisikan Negara menunjukkan bahawa - walaupun di bawah Akta Kebebasan Amerika Syarikat - NSA masih mengumpulkan lebih daripada 151 juta rekod metadata warga Amerika pada 2016.

Juga, kerajaan A.S. masih dibenarkan dan mampu untuk membuat telefon bimbit, memintas e-mel, memantau data pada VoIP, serta mengakses sejarah mesej dan mesej teks mel suara.

Untuk melindungi diri anda daripada pengawasan kerajaan sedemikian, anda perlu menyulitkan semua data dan lalu lintas / aktiviti dalam talian anda. Juga, anda perlu memasang VPN yang baik dan Pelayar Tor.

Semua kaedah pengawasan di bawah Akta Freedom USA boleh menjejaskan aktiviti dalam talian anda, namun ada yang masih mempersoalkan sama ada ia benar-benar mungkin untuk "mengalahkan" agensi seperti NSA.

Walau bagaimanapun, anda akan mempunyai peluang besar untuk mengalahkan mereka apabila anda mengikuti langkah-langkah perlindungan yang disenaraikan dalam panduan ini.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

40 + = 49

map