Bagaimana Melayari Web Secara Anonymously sebagai Kemungkinan: Edisi 2018 – Privasi Pixel


Contents

Bagaimana Melayari web secara Anonymously sebagai Kemungkinan - 2020 Edisi

Bagaimana Melayari Web Secara Anonymously sebagai Kemungkinan: Edisi 2018 - Privasi Pixel

Pelayaran tanpa nama dengan VPN (cepat dan mudah!)

Rangkaian Persendirian Maya atau VPN menawarkan sambungan rangkaian selamat dan dilindungi antara komputer atau peranti mudah alih dan rangkaian lain melalui internet. Ia membolehkan anda untuk menyiarkan alamat IP anda yang menjaga aktiviti penyemakan imbas anda secara peribadi.

Saya pergi ke lebih terperinci mengenai VPN dan bagaimana ia berbeza kepada pelayan proksi kemudian dalam panduan ini tetapi jika anda mencari cara yang cepat dan mudah untuk membuat web anda melayari tanpa nama anda memerlukan VPN.

Saya telah menguji banyak VPN dan saya cadangkan ExpressVPN kerana ia adalah yang paling dipercayai dan mereka tidak menyimpan log aktiviti di rangkaian mereka. Ia benar-benar pantas dengan baik.

ExpressVPN mempunyai jaminan wang balik 30 hari supaya anda boleh mencubanya tanpa risiko.

Semak imbas Tanpa Nama dengan ExpressVPN

Apabila anda melayari web - walaupun anda berada dalam mod Inkognito dalam penyemak imbas anda - anda sedang dikesan.

Dan percayalah, perkara akan menjadi semakin buruk sebelum mereka menjadi lebih baik.

Pada April 2017, Presiden A.S. Donald Trump menandatangani undang-undang suatu bil yang membenarkan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) menjual data pelanggan mereka kepada pengiklan tanpa terlebih dahulu mendapat kebenaran daripada pengguna.

Tanda Trump Trump untuk Meningkatkan Pembiayaan kepada NASA

Sumber

Undang-undang baru juga membuang apa-apa batasan tentang bagaimana ISP boleh menggunakan dan berkongsi maklumat pelanggan. Ini termasuk maklumat kewangan, maklumat kesihatan, sejarah pelayaran dan banyak lagi.

Undang-undang baru bukan sahaja mengulangi perlindungan privasi yang sebelum ini di tempat, tetapi juga menghalang Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan daripada mengamalkan peraturan yang sama di masa hadapan.

Terdapat banyak cara anda boleh dikesan di internet. Apabila anda melayari internet, anda akan dikesan dengan menggunakan kuki penyemak imbas.

Cookies adalah sebab mengapa, selepas anda menyemak kes iPhone baru di Amazon, anda berulang kali memukul dengan iklan laman web untuk kes telefon di mana sahaja anda pergi. Rangkaian iklan menyimpan kuki ke cakera keras komputer anda dan kemudian memaparkan iklan berdasarkan item yang telah anda lawati di kedai dalam talian atau mencari di Google.

persediaan kuki pelayan

Laman web juga boleh menjejaki alamat IP anda, mengesan lokasi geografi anda dan mengenal pasti peranti, sistem operasi dan pelayar mana yang anda gunakan.

Plugin penyemak imbas terkenal untuk mengumpul jumlah data lucah pada pengguna. Plugin Flash terkenal kerana bukan hanya mengumpul lebih banyak data daripada yang seharusnya, tetapi juga untuk tidak melindungi data itu setelah ia memegangnya. (Anda masih tidak menggunakan Flash, adakah anda?)

Laman carian mengumpul maklumat tentang carian anda untuk membekalkan maklumat itu kepada pengiklan mereka.

Ingat, jika anda mendapat sesuatu secara percuma di web, maka anda adalah produk yang dijual.

Dalam artikel ini, saya akan menawarkan anda gambaran yang bermaklumat pada pelbagai cara pengguna boleh melindungi keturunan yang tidak dikenali mereka di web. Saya akan melihat dengan teliti aplikasi, tetapan, perkhidmatan dan cara lain untuk pengguna menyemak imbas di bawah radar.

Bagaimana Mengekalkan Anonymity Anda di Internet

Bagaimana Melayari Web Secara Anonymously sebagai Kemungkinan: Edisi 2018 - Privasi Pixel

Gunakan Sambungan HTTPS untuk Laman Web Penting

Katakan anda duduk satu hari di komputer anda dan log masuk ke laman web yang anda gunakan setiap hari. Katakanlah, tapak perbankan kegemaran anda dan mungkin tapak kencan yang anda baru bergabung.

Sekarang, hentikan orang asing rawak di jalan dan minta mereka masuk ke rumah atau pejabat anda dan menggunakan komputer anda. Sekarang, buat makan tengah hari dan kembali dalam masa sejam atau lebih.

Apa itu? Itu akan menjadi tidak masuk akal? Awak betul. Tetapi itu pada dasarnya apa yang anda lakukan jika anda menjalankan perniagaan di laman web yang tidak dilindungi dengan sambungan HTTPS yang disulitkan.

Sambungan HTTPS ke laman web menawarkan lapisan enkripsi, melindungi data yang dihantar ke dan dari laman web ini. Data yang datang di bawah kategori "sensitif" termasuk log masuk, kata laluan, maklumat akaun dan maklumat lain yang mungkin tidak akan biasa anda kongsi dengan orang yang tidak dikenali (seperti kata laluan ke laman web temu janji itu.)

Apabila menyambung ke laman web yang selamat, anda akan melihat bahawa URL bermula dengan "https: //" dan anda juga akan melihat padlock hijau kecil dalam medan alamat, seperti ditunjukkan di bawah.

Contoh Sambungan HTTPS Chase Com

Selain melindungi maklumat masuk, tapak web yang direka dengan baik harus menawarkan perlindungan HTTPS di seluruh laman web. Melindungi maklumat masuk / kata laluan anda sangat bagus, tetapi jika tapak web juga tidak melindungi kegiatan anda di tapak setelah masuk, ia tidak melakukan tugasnya.

Walaupun pengguna boleh memaksa HTTPS di laman web yang menawarkan pilihan dengan memasukkan "https: //" di hadapan alamat tapak web, terdapat cara yang lebih baik untuk kebanyakan penyemak imbas. Pengguna Chrome, Firefox dan Opera boleh mengambil kesempatan daripada sambungan pelayar yang dipanggil "HTTPS Di mana-mana," yang dibangunkan oleh Electronic Frontier Foundation (EFF).

HTTPS Di mana-mana sahaja

HTTPS Di mana-mana secara automatik membolehkan sambungan HTTPS yang disulitkan untuk laman web yang menyokong HTTPS. Menggunakan pelanjutan memastikan navigasi anda melalui laman web yang didayakan HTTPS akan dilindungi setiap langkah jalan - dan bukan hanya semasa proses log masuk

Pengguna pelanjutan boleh memilih untuk menghalang sebarang permintaan yang tidak disenyapkan - walaupun ini mungkin menyebabkan masalah dengan beberapa tapak.

Sekiranya laman web menawarkan sokongan yang tidak konsisten untuk HTTPS, pengguna boleh melumpuhkan HTTPS yang dipaksa untuk laman web tersebut.

Adalah disyorkan bahawa jika anda menghadapi situasi sedemikian, anda harus cuba menghubungi pemaju tapak dan meminta mereka untuk membetulkan isu yang menyebabkan ketidakkonsistenan itu. Ia baik untuk mereka, dan ia sangat baik untuk pelanggan mereka.

Malangnya untuk pengguna Internet Explorer dan Safari, HTTPS Di mana-mana sahaja tidak tersedia untuk pilihan penyemak imbas mereka secara terus dari EFF.

Walau bagaimanapun, terdapat harapan untuk pengguna IE. Pasukan pembangunan bebas telah mengeluarkan pelanjutan IE berdasarkan projek HTTPS Everywhere.

Alat Zscaler

Pembangunan masih dalam peringkat awal, dan pengguna harus ingat bahawa jika mereka memutuskan untuk mengambil sambungan untuk putaran di sekitar jaring.

Elakkan Hotspot Wi-Fi Awam

Saya telah menulis pada masa lalu mengenai peril yang menggunakan Wi-Fi hotspot awam yang tidak dilindungi, seperti yang terdapat di kedai-kedai kopi, lapangan terbang dan hotel.

Mereka adalah salah satu cara riskiest untuk mengakses internet. Sifat tanpa perlindungan seperti sambungan internet menjadikannya persekitaran yang menarik bagi pelakon yang tidak baik yang ingin memantau penggunaan internet anda dan mencuri data anda. Sebaiknya anda boleh menggunakan salah satu VPN ini untuk menyambung ke hotspot Wi-Fi awam.

Jika itu bukan satu pilihan, saya sebaliknya akan mencadangkan menggunakan hotspot LTE peribadi atau modem LTE, seperti yang ditawarkan oleh penyedia wayarles utama.

Menyambung ke sambungan LTE peranti mudah alih anda melalui kabel, Bluetooth atau ciri hotspot peribadi peranti juga lebih baik untuk menggunakan sambungan Wi-Fi yang tidak dilindungi. (Jangan lupa untuk melindungi hotspot peranti mudah alih anda dengan kata laluan selamat.)

bagaimana penambatan telefon pintar berfungsi

Walaupun saya ingin berfikir kita semua akan mengelakkan hotspot awam seperti wabak - atau sekurang-kurangnya Flu Burung - Saya menyedari bahawa kadang-kadang mungkin satu-satunya pilihan yang ada. Dalam hal ini, gunakan Penyedia Rangkaian Maya (VPN) untuk melindungi sambungan anda.

VPN menyulitkan sambungan internet anda dan menyembunyikan data anda daripada mata prying. (Kami akan bercakap lebih lanjut mengenai VPN sedikit kemudian.)

Gunakan Alat Privasi Terbina Dalam Pelayar Web Anda

Walaupun terdapat banyak alat, aplikasi, pelanjutan dan plugin yang tersedia untuk membantu anda dalam melayari web tanpa nama, pelayar moden sudah memasukkan alat dan tetapan keselamatan terbina dalam.

Anda mungkin mendapati tetapan ini menjadi sedikit lebih rumit untuk menetapkan dan mengekalkan daripada pelanjutan atau aplikasi pihak ketiga. Walau bagaimanapun, mereka adalah pertahanan pertama yang baik terhadap pihak-pihak yang cuba menjejak dan memantau tindakan anda di web.

Dalam bahagian ini, saya akan menunjukkan kepada anda kawalan privasi yang tersedia untuk pengguna penyemak imbas Chrome. Walaupun setiap pelayar mempunyai peminat sendiri, platform penyemak imbas Chrome adalah yang paling popular di kalangan semua penyemak imbas hari ini.

Saya akan menunjukkan di mana untuk mencari tetapan privasi dan bagaimana mereka berfungsi untuk melindungi nama tidak dikenali anda. Saya juga akan melihat bagaimana untuk melayari web "incognito."

Logo Chrome

Pada Komputer Anda

Untuk melihat dan mengubah suai tetapan privasi pelayar Chrome anda, lakukan perkara berikut.

Buka penyemak imbas web Chrome. Di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas, cari ikon "menu hamburger". Klik ikon dan kemudian klik "Tetapan" untuk membuka halaman Tetapan Chrome dalam penyemak imbas anda.

Tetapan Privasi Penyemak Imbas Chrome

Di bahagian bawah halaman, klik pautan "Tunjukkan tetapan maju ...". Di bawah "Privasi" seksyen, kini anda boleh menyesuaikan tetapan privasi pelayar anda.

Di halaman ini, anda boleh mengawal cara Chrome mengendalikan kandungan dan keizinan untuk tapak web, memadamkan maklumat penyemakan imbas seperti sejarah, kuki dan kata laluan yang disimpan, dan mengubah banyak tetapan privasi lain.

Tetapan Privasi dan Keselamatan Chrome

Mari lihat pada setiap tetapan mengikut arahan, apa yang dikawal, dan mengapa ia menjadi idea yang baik untuk melumpuhkannya jika anda ingin menutup jejak anda di web.

KuGunakan perkhidmatan web untuk membantu menyelesaikan ralat navigasi (klik untuk berkembang)

Jika anda memasukkan alamat web dan tidak dapat menyambung ke laman web ini, Chrome akan mencadangkan laman web lain yang serupa dengan yang anda masukkan. Walaupun ini berguna jika anda salah taip URL, anda harus tahu bahawa Chrome menghantar Google teks yang anda masukkan dalam bar alamat ke enjin carian mereka.

Walaupun ini adalah ciri yang mudah, ia juga menghantar Google maklumat pelayaran anda. Jika privasi adalah yang paling penting untuk anda, anda akan mahu melumpuhkan yang ini.

Gunakan perkhidmatan ramalan untuk membantu menyelesaikan carian dan URL yang ditaip dalam bar alamat (klik untuk berkembang)

Google menerapkan cadangan ini pada carian web yang berkaitan, sejarah penyemakan imbas dan tapak web yang popular. Jika enjin carian lalai anda menawarkan perkhidmatan cadangan, Chrome akan menghantar teks yang anda masukkan ke bar alamat ke enjin carian itu.

Sekali lagi, ini adalah ciri yang mudah. Bagaimanapun, ia juga menghantar Google - dan mungkin enjin carian lain - maklumat penyemakan imbas anda. Jika privasi adalah penting kepada anda, ini adalah satu lagi yang anda mahu melumpuhkan.

Gunakan perkhidmatan ramalan untuk memuatkan halaman dengan lebih cepat (klik untuk berkembang)

Apabila ini diaktifkan, dan anda melawat tapak web, Chrome melihat alamat IP semua pautan halaman dan memuat alamat yang mungkin anda lawati seterusnya.

Walaupun ini boleh mempercepatkan pengalaman penyemakan imbas web, ia juga boleh menjadikannya kelihatan seolah-olah anda telah melawat laman web, walaupun anda tidak melakukannya. Selain itu, anda membazirkan jalur lebar dengan laman web pra-memuatkan yang mungkin tidak anda lawati. Di samping itu, beberapa data tanpa nama dapat dihantar ke pelayan, menjadikan masalah privasi mungkin.

Lumpuhkan yang ini. Dengan sambungan internet yang pantas hari ini, ini tidak perlu.

Menghantar beberapa maklumat sistem dan kandungan halaman secara automatik ke Google untuk membantu mengesan apl dan tapak berbahaya (klik untuk berkembang)

Apabila ini diaktifkan, maklumat akan dihantar kepada Google mengenai sebarang ancaman keselamatan yang mungkin anda hadapi semasa menyemak imbas. Ini dihantar ke Google pada bila-bila masa pengguna melawat laman web "mencurigakan".

Sekali lagi, jika privasi adalah beg anda, melumpuhkan yang ini. Ia menawarkan maklumat kepada Google mengenai laman web yang anda lawati.

Lindungi anda dan peranti anda dari laman berbahaya (klik untuk berkembang)

Chrome akan dengan serta-merta memberi amaran kepada anda apabila anda cuba melawat tapak berbahaya. Walaupun ini boleh bernilai, anda juga harus sedar bahawa Chrome menghantar URL yang anda masukkan ke Google untuk diperiksa terhadap senarai tapak web yang berbahaya yang diketahui.

Walaupun ini melindungi anda daripada kemungkinan URL berniat jahat, ia juga menghantar maklumat kepada Google mengenai laman web yang anda lawati. Dalam pengalaman saya, kadang-kadang salah mengenalpasti laman web. (Saya telah melihat tanda-tanda dibuang untuk laman web yang sangat selamat dan terkenal.) Tetapi, ia dapat membantu melindungi anda daripada orang jahat.

Jika anda selamat dalam pengetahuan bahawa laman web yang anda lawati secara tetap adalah selamat, melumpuhkan yang ini. Walau bagaimanapun, jika anda dikenali sebagai biasa di kawasan penonton di internet, anda mungkin mahu meninggalkan yang dihidupkan.

Hantar statistik penggunaan dan laporan ranap secara automatik ke Google (klik untuk berkembang)

Gergasi carian mengatakan ciri ini direka untuk membantu mereka mengutamakan ciri-ciri dan penambahbaikan lain yang perlu mereka kerjakan. Ia menghantar semua statistik penggunaan dan laporan ranap anda ke Google.

saya selalu melumpuhkan ini juga. Ini menghantar perangkaan penggunaan penyemak imbas anda kepada Google, jadi ia bukanlah perkara yang tepat untuk memberi perhatian kepada privasi.

Hantar a "Jangan Jejaki" permintaan dengan lalu lintas penyemakan imbas anda (klik untuk berkembang)

Inilah yang anda mahu terus aktif. Ciri ini secara automatik menghantar permintaan "Jangan Jejaki" ke laman web yang anda lawati. Ini bertujuan untuk memberitahu laman web untuk melumpuhkan pengesanan pengguna individu.

Walau bagaimanapun, laman web dan pengiklan sama ada boleh menghormati permintaan ini atau mengabaikannya sepenuhnya.

Walaupun laman web boleh mengabaikan tetapan ini, saya sentiasa menyimpannya didayakan. Ini memotong jumlah orang yang tahu di mana anda pergi di web dan juga membantu mengurangkan iklan-iklan "fokus" yang akan mengikut anda di mana sahaja anda pergi.

Gunakan perkhidmatan web untuk membantu menyelesaikan ralat ejaan (klik untuk mengembangkan)

Walaupun ciri ini berguna, terutamanya untuk penabsil yang gemuk seperti saya, ini bermakna semua yang anda taip dalam bar alamat Chrome sedang dihantar ke Google. Semuanya.

Saya ulangi, ia menghantar semua yang anda taip dalam bar alamat kepada Google. Lumpuhkan yang ini dan kelas kelas menaip untuk meningkatkan kemahiran keyboard anda.

Menyemai Inkognito dalam Chrome

Bagaimana Melayari Web Secara Anonymously sebagai Kemungkinan: Edisi 2018 - Privasi Pixel

Mod inkognito dalam Chrome membuka tetingkap baru di mana pengguna boleh menyemak imbas internet tanpa Chrome menyimpan tapak yang anda lawati.

Mana-mana tab penyemak imbas atau tetingkap lain yang anda buka sebelum membuka sesi Incognito akan tetap terbuka, dan anda akan dapat beralih antara tab / tetingkap seperti biasa. Walau bagaimanapun, anda hanya akan berada dalam mod Inkognito apabila anda berada di dalam tab / tetingkap Incognito.

Catatan: KuMenggunakan mod penyamaran hanya menghalang Chrome daripada menyimpan aktiviti tapak anda - ia tidak menghalang ISP anda, majikan anda atau tapak web yang anda lawati daripada melihat aktiviti anda.

Bagi muat turun, Chrome tidak akan menyimpan rekod mengenai apa yang anda muat turun, tetapi fail itu akan disimpan ke direktori Muatturun cakera keras anda seperti biasa.

Untuk membuka sesi Incognito di Chrome, klik pada menu fail Chrome dan kemudian klik "Tetingkap Inkognito Baru." Tetingkap penyemak imbas Chrome baharu akan dibuka. Tetingkap akan menjadi motif yang lebih gelap dan akan memberitahu anda bahawa "Anda telah menjadi incognito."

Tetingkap Inkognito Penyemak Imbas Chrome

Pada Peranti Android anda

Untuk melihat dan mengubah suai tetapan privasi peranti Android anda, mulakan penyemak imbas Chrome pada telefon atau tablet Android anda.

Di sudut kanan atas skrin penyemak imbas, cari ikon "menu hamburger". Ketik ikon dan kemudian ketik "Tetapan" untuk membuka halaman Tetapan penyemak imbas Chrome dalam penyemak imbas anda. Kemudian ketik "Privasi" di bawah bahagian "Lanjutan".

Menetapkan Alat Privasi Web Browser pada Tetapan Peranti AndroidMenetapkan Alat Privasi Peramban Web pada Tetapan Peranti Peranti AndroidMenetapkan Alat Privasi Pelayar Web pada Privasi Peranti Android

Tetapan privasi Chrome untuk peranti Chrome sama dengan yang terdapat pada versi PC dan Mac penyemak imbas. Sila rujuk senarai di atas untuk maklumat lanjut tentang tetapan tersebut.

Menyemai Inkognito dalam Chrome pada Android

Untuk membuka sesi Incognito dalam Chrome untuk Android, cari ikon "menu hamburger" di sudut kanan atas penyemak imbas. Ketik ikon dan kemudian ketik "Tab incognito baru."

Tab penyemak imbas Chrome baharu akan dibuka. Tetingkap akan menjadi motif yang lebih gelap dan akan memberitahu anda bahawa "Anda telah menjadi incognito."

Menyemai Inkognito dalam Chrome pada Tetapan AndroidMenyemai Inkognito dalam Chrome pada Android

Pada Peranti iOS Anda

Untuk melihat dan mengubah suai tetapan privasi peranti iOS anda, mulakan pelayar Chrome pada peranti iPhone, iPad atau iPod anda.

Di sudut kanan atas skrin penyemak imbas, cari ikon "menu hamburger". Ketik ikon dan kemudian ketik "Tetapan" untuk membuka halaman Tetapan penyemak imbas Chrome. Kemudian, di bawah bahagian "Lanjutan", ketik "Privasi."

Menetapkan Alat Peranti Pelayar Web pada Privasi Peranti iOSMenetapkan Alat Privasi Web Browser pada Tetapan Peranti iOSMenetapkan Alat Peribadi Penyemak Imbas Web pada Peranti iOS

Tetapan Privasi pada peranti iOS agak terhad jika dibandingkan dengan platform lain. Ini kerana banyak tetapan privasi untuk iOS dilakukan dalam apl tetapan peranti.

Pada Chrome untuk iOS, pengguna boleh memutuskan sama ada atau tidak untuk membolehkan yang berikut:

1

Menyerahkan

Ini membolehkan pengguna menghantar laman web yang sedang dibuka pada peranti iOS kepada Mac pengguna, di mana ia akan dibuka dalam penyemak imbas lalai. Peranti iOS dan Mac mesti berdua dilog masuk ke akaun iCloud yang sama.

Saya menggunakan ciri ini setiap hari dan percaya risiko Privasi adalah minimum, kerana kedua-dua peranti memerlukan login iCloud yang sama.

2

Perkhidmatan Web

Di sini, anda boleh mengawal sama ada Chrome akan menunjukkan cadangan semasa anda menaip. Seperti versi penyemak imbas desktop, Chrome menghantar maklumat itu ke Google. Anda juga boleh membuat keputusan sama ada untuk menghantar data penggunaan penyemak imbas anda kepada Google.

Jika anda ingin mematikan perkhidmatan lokasi untuk penyemak imbas Chrome, anda perlu membuka aplikasi "Tetapan" dan kemudian ketik pilihan menu "Chrome" dalam menu Tetapan utama. Kemudian ketik pilihan menu "Lokasi" dan pilih sama ada "Jangan sekali-kali" atau "Semasa Menggunakan Apl."

Menetapkan Alat Privasi Peramban Web pada Tetapan Chrome Peranti iOSMenetapkan Alat Peranti Penyemak Imbas Web pada Lokasi Peranti iOSMenetapkan Alat Peranti Penyemak Imbas Web pada Lokasi Peranti iOS Dihentikan

Menyemai Inkognito dalam Chrome pada iOS

Untuk membuka sesi Incognito dalam Chrome untuk iOS, cari ikon "menu hamburger" di sudut kanan atas skrin.

Ketik ikon dan kemudian ketik "Tab Inkognito Baru." Tab penyemak imbas Chrome baharu akan dibuka. Tetingkap akan menjadi motif yang lebih gelap dan akan memberitahu anda bahawa "Anda telah menjadi incognito."

Menyemai Inkognito dalam Chrome pada iOSMenyemai Inkognito dalam Chrome pada Tetingkap Inkognito iOS

Gunakan Pelayar Tor

Sekiranya anda benar-benar serius mengenai menyemak imbas web tanpa dijejaki, anda pasti akan melihat lebih dekat pada Pelayar Tor.

Penyemak imbas menggunakan rangkaian Tor ("The Onion Router") untuk menyiarkan anonimasi penyemak imbas web anda dengan menyambung ke internet dengan cara menyulitkan sambungan anda, sambil melantunkannya di internet melalui siri relay yang dikendalikan oleh sukarelawan di sekeliling dunia.

Pelayar Tor

Peralihan bawang dinamakan begitu kerana pelaksanaan enkripsinya dalam lapisan permohonan protokol protokol komunikasi, yang pada dasarnya bersarang seperti lapisan bawang. Tor menyulitkan data beberapa kali dan menghantarnya melalui relasi siri rawak terpilih Tor.

Setiap geganti Tor mengendalikan tugas mendekripsi satu lapisan penyulitan dan kemudian menyampaikan data ke penyambungan seterusnya. Apabila data mencapai geganti muktamad, ia mendekripsi lapisan penyulitan paling dalam dan menghantar data asal tanpa mendedahkan sumber alamat IP.

Pelayar Tor menghalang sesiapa daripada menjejaki sambungan internet anda, dengan itu mempelajari lokasi anda, atau dari mempelajari laman web yang anda lawati. Penyemak imbas telah digunakan untuk kesan hebat oleh wartawan dan aktivis yang terletak di negara-negara di mana semua trafik internet dipantau dengan ketat.

Contohnya, tengok alamat IP saya seperti yang dilihat pada whatismyip.com di dalam kedua-dua pemandu biasa biasa saya Chrome (kiri) dan kemudian dalam Penyemak Tor Tor (kanan).

Seperti yang anda dapat lihat, sementara alamat IP sambungan internet sebenar saya terletak di Amerika Syarikat, selepas melayang melalui rangkaian Tor, saya nampaknya terletak di sebuah bandar di Jerman!

Alamat IP

Ini menawarkan perlindungan terhadap mana-mana tapak yang anda lawati belajar alamat IP dan lokasi sebenar anda. Ia juga membolehkan anda mengakses laman web yang biasanya boleh disekat.

Harus diingat bahawa pelayar Tor tidak melindungi semua trafik internet anda. Sebaliknya, ia hanya melindungi lalu lintas yang dihantar melalui penyemak imbas. Walaupun aplikasi lain boleh dikonfigurasikan untuk menggunakan rangkaian Tor, yang berada di luar skop artikel ini.

Walaupun Tor melakukan kerja yang sangat baik untuk menyiarkan sambungan internet anda, masih terdapat beberapa peraturan yang perlu anda perhatikan untuk melindungi data yang anda hantar dan terima.

1

Sekiranya boleh, hanya sambung ke laman web melalui penyulitan SSL / TSL (HTTPS).

Sekiranya anda mengakses laman web yang tidak disenarai semula, kemungkinan aktiviti dalam talian anda dapat dimonitor oleh pihak yang menjalankan relay keluar Tor anda.

Nasib baik, pelayar Tor mempunyai HTTPS Di mana-mana add-on dipasang dari kotak, yang harus menjaga perkara - sekurang-kurangnya untuk laman web yang menyokong HTTPS.

2

Jangan dayakan atau pasang sebarang pemalam penyemak imbas.

Pelayar Tor secara automatik akan menyekat plugin seperti Flash, Quicktime dan lain-lain. Mereka boleh digunakan untuk mendedahkan alamat IP sebenar anda.

3

Jangan buka sebarang dokumen yang dimuat turun melalui penyemak imbas Tor semasa dalam talian.

Dokumen yang anda muat turun dari internet, seperti dokumen Word atau dokumen PDF, mungkin mengandungi sumber yang akan dimuat turun di luar pelayar Tor apabila dilihat. Ini boleh mendedahkan alamat IP sebenar anda.

Tor sangat mengesyorkan melihat dokumen tersebut hanya apabila terputus dari internet.

Selain menyesuaikan alamat IP anda, pelayar Tor juga menawarkan perlindungan lain. Secara lalai, laluan penyemak imbas semua mencari melalui DuckDuckGo, laman carian yang tidak menjejaki anda dengan cara apapun - tidak seperti Google atau tapak carian Bing Microsoft.

Pelayar Tor juga mandiri dan ringan, menjadikannya sempurna untuk memakai tong USB untuk digunakan bila-bila masa yang anda mahu, tanpa pemasangan yang diperlukan.

Penyemak Imbas Dikonfigurasi untuk Imej Tor

Harus diingat bahawa penyemak imbas Tor kemungkinan bukan calon untuk pelayar pemandu harian anda, melainkan keperluan harian anda termasuk pelayaran tanpa nama.

Kaedah rangkaian Tor untuk menamakan alamat IP anda tidak mempunyai kecenderungan untuk memperlambat sesuatu, jadi jangan mengharapkan pengalaman internet yang sama dengan Chrome atau Firefox.

Perlu diingat bahawa walaupun penyemak imbas Tor juga membolehkan anda mendapat akses kepada beberapa bahagian, laman web, yang tidak dapat melindungi anda daripada mana-mana virus atau malware lain yang mungkin anda hadapi dalam perjalanan anda. Oleh itu, pastikan anda melayari penyemakan imbas yang selamat.

Gunakan VPN dan Pelayan Proksi

Cara lain untuk mengakses web secara anonim adalah melalui Virtual Private Networks (VPNs) dan pelayan proksi.

Kedua-duanya membenarkan pengguna untuk menamakan alamat IP sebenar mereka dan mengakses kandungan yang mungkin biasanya disekat untuk alamat IP tertentu.

Pelayan proksi adalah komputer atau aplikasi yang bertindak sebagai penghubung untuk permintaan daripada klien yang mencari maklumat pada pelayan lain. Dalam hal pelayan proksi seperti yang disebutkan dalam artikel ini, pelayan proksi melewati permintaan pelanggan untuk maklumat di internet, mengambil maklumat dan mengirimkannya kepada klien.

pelayan proksi

Pada pertengahan 1990-an, banyak majikan akan menggunakan beberapa komputer rangkaian dengan modem dail yang disambungkan ke ISP. Komputer ini menjalankan perisian pelayan proksi.

Apabila pengguna di rangkaian memerlukan sambungan internet, permintaan mereka akan dihantar melalui pelayan proksi, membolehkan lebih daripada satu orang menyambung ke internet melalui modem dial-up yang sama.

Ini adalah keadaan mengakses internet ketika saya mula bekerja di industri IT. Ia sudah lama - tetapi tidak terlepas.

Secara peribadi, saya tidak pernah menggunakan pelayan proksi. Mereka terlalu lambat - dan selain bersembunyi di lokasi, mereka sangat sedikit untuk melindungi anda daripada orang jahat. Saya sentiasa menggunakan sambungan VPN jika saya mahu menyembunyikan IP saya atau mengakses kandungan yang disekat.

VPN lebih fleksibel dan menambah lapisan tambahan perlindungan dengan menyulitkan sambungan pengguna. Ini menjadikannya lebih sukar bagi penggodam, kerajaan dan orang jahat lain untuk melihat data saya. Plus, VPN biasanya menyediakan sambungan lebih cepat.

1

VPN

Jika anda seorang pelawat biasa laman web ini, anda mungkin perasan saya telah meninjau beberapa pembekal VPN.

Saya telah melihat dengan teliti perkhidmatan yang mereka berikan kepada para pelanggannya serta bagaimana prestasi mereka dalam penggunaan sehari-hari. Saya jujur ​​percaya saya telah menaip perkataan "disulitkan" lebih daripada pengguna lain di internet sepanjang tempoh beberapa bulan.

Rangkaian Peribadi Maya melindungi data pengguna dengan menyediakan sambungan yang disulitkan dari komputer pengguna ke pelayan penyedia VPN, yang terletak di pelbagai tempat di seluruh dunia. Ini menyimpan data pengguna dengan selamat dilindungi daripada mata prying.

Pelayan VPN

VPN juga menawarkan keupayaan untuk menjadikannya kelihatan seperti pengguna sebenarnya berada di negara yang berbeza. Ini membolehkan akses ke laman web dan perkhidmatan dalam talian lain yang mungkin biasanya disekat di lokasi pengguna.

VPN melakukan tugas yang sangat baik untuk menjaga data pengguna dan kebiasaan melayari di bawah perlindungan. Oleh kerana semua data disulitkan, pengguna mempunyai peluang yang lebih baik untuk melayari web secara tanpa nama.

Saya telah menggunakan beberapa penyedia VPN dan mendapati mereka menjadi alat yang berharga apabila saya melakukan perjalanan dan memerlukan akses ke laman web yang biasanya tidak tersedia di negara saya melawat.

Ini amat berguna apabila melawat negara-negara seperti China, di mana mereka memerhati dan mengehadkan semua trafik internet secara ketat.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai VPN, atau ingin mengetahui yang mana satu yang sesuai untuk keperluan anda, pastikan anda menyemak ulasan Penyedia VPN saya di sini di laman web ini.

2

Pelayan Proksi

Pelayan proksi digambarkan sebagai komputer yang bertindak sebagai perantara antara komputer pengguna dan internet. Ia mengalihkan trafik rangkaian pelanggan melalui pelayan proksi, yang membolehkan pelanggan membuat sambungan rangkaian tidak langsung ke sumber dalam talian.

Komputer yang disambungkan ke pelayan proksi membuat permintaan untuk sumber internet, seperti halaman web, video, fail grafik atau hampir apa-apa sumber lain. Pelayan proksi kemudian dihubungkan ke pelayan yang berkaitan dan meminta sumber untuk komputer yang diminta.

Pelayan Proksi

Pelayan proksi juga boleh cache sumber yang diperoleh dari pelayan jauh untuk membolehkan masa respon yang lebih cepat, jika dan apabila sumber diminta semula.

Sebahagian daripada penggunaan pelayan proksi merangkumi: untuk membolehkan perkongsian sambungan internet tunggal di LAN, untuk mempercepatkan penyemakan imbas internet (walaupun ini kurang digunakan pada masa-masa yang meletupkan sambungan internet pantas), untuk menyembunyikan alamat IP dari komputer klien membuat permintaan, dan memintas keselamatan, sekatan serantau dan penapis kandungan.

Untuk artikel ini, kami paling berminat menggunakan pelayan proksi untuk menyembunyikan alamat IP sebenar kami semasa melayari web.

3

Mencari Pelayan Proksi di Web

Terdapat beberapa pelayan proksi yang terdapat di internet. Cara paling mudah untuk mencari satu adalah dengan memasukkan "senarai pelayan proksi" ke dalam enjin carian pilihan anda. (Ya, walaupun Yahoo.) Anda patut mendapat hasil yang menawarkan beberapa pilihan untuk proksi percuma dan proksi yang dibayar. (Proksi percuma mungkin akan menawarkan prestasi lebih perlahan daripada proksi berbayar. Anda mendapat apa yang anda bayar.)

Nota Peringatan

Berhati-hati semasa memilih pelayan proksi. Bukan hanya pengguna yang berniat baik, dan syarikat yang mencari keuntungan, menawarkan pelayan proksi, tetapi juga orang jahat.

Hacker atau Crooks akan menawarkan pelayan proksi kepada orang yang tidak curiga atas sebab yang sama mereka melakukan apa-apa - untuk mencuri dari anda.

Pelayan proksi yang berniat jahat sememangnya boleh mengalihkan lalu lintas anda ke laman sah yang anda lawati, tetapi mereka juga akan merakam semua maklumat yang tidak disenkripsikan yang anda hantar melalui mereka.

Satu proksi bengkok seperti DNSChanger. Walaupun ia telah ditutup, perkhidmatan tersebut merambah semula lalu lintas internet pengguna kepada iklan yang tidak diingini dan memuatkan aplikasi berniat jahat ke komputer mereka.

Proxy Anonymous Percuma Dikeluarkan oleh CyberGhost

Apabila ragu-ragu, adalah lebih baik untuk berpegang dengan vendor proksi yang dipercayai, seperti CyberGhost. Dengan menggunakan pembekal yang mantap seperti CyberGhost, anda boleh berehat dengan mudah mengetahui seseorang tidak mengambil nota mengenai semua yang anda hantar melalui pelayan proksi mereka.

Atau, anda hanya boleh mengikuti petunjuk saya dan mencari pembekal VPN yang baik. VPN tidak mahu dikenali, penyulitan, dan membenarkan anda mengakses kandungan yang sering disekat disebabkan oleh sekatan kerajaan atau geografi.

Cuba BugMeNot

Jumlah maklumat yang terdapat di internet adalah mengejutkan. Walau bagaimanapun, beberapa pengawal maklumat yang meminta anda log masuk untuk mengakses semua maklumat yang disimpan di belakang pintu mutiara mereka.

Halo, e-mel spam baru!

Saya tidak bercakap tentang paysites. Mereka mempunyai hak untuk meminta wang - itulah cara mereka membayar bil. Saya merujuk kepada laman web "percuma" yang memerlukan pengguna untuk membuat login dan kata laluan dan mungkin menyerah beberapa maklumat peribadi sebagai sebahagian daripada perjanjian itu. (Saya melihat anda, Pinterest.)

BugMeNot adalah laman web kecil yang berguna yang membolehkan pengguna mencari kata laluan berdaftar yang akan membolehkan mereka mengakses laman web yang dilindungi, tanpa menyerah apa-apa maklumat atau menjanjikan pemilik tapak anak sulung mereka.

Ketika melawat BugMeNot, pengguna memasukkan URL laman web yang ingin mereka akses, dan perkhidmatan menyemak pangkalan datanya untuk melihat apakah ada bukti kelayakan login untuk laman web tersebut.

BugMeNot

Jika anda berfikir bahawa ini terdengar seperti cara yang bagus untuk melewati laman web kegemaran anda, filem atau laman lucah, anda mungkin akan sangat kecewa.

BugMeNot menawarkan pilihan untuk pemilik tapak untuk menyekat tapak mereka dari pangkalan data BugMeNot. Walau bagaimanapun, mereka mesti sepadan dengan satu atau lebih kriteria berikut:

  • Hashtag

    Tapak komuniti di mana pengguna mendaftar untuk menukar kandungan, tetapi tidak melihatnya (seperti Wikipedia)

  • Hashtag

    Laman ini adalah bayar per tayangan

  • Hashtag

    Terdapat risiko penipuan yang berkaitan dengan tapak kerana akaun yang mengandungi maklumat kewangan swasta

Semasa mencari log masuk untuk laman kegemaran anda di BugMeNot adalah sedikit perkara yang melanda, ini adalah cara terbaik untuk mengelakkan menyerahkan maklumat peribadi berharga ke laman web, hanya untuk menonton animasi ini berulang kali.

Kena atau tersasar

Buat Akaun E-mel Anonymous

Ah, itu perkongsian ekonomi! Berikan kami alamat e-mel anda, dan segala macam perkara yang menarik menanti anda!

:: COUGH! :: Junk e-mel! :: COUGH! ::

Pasti, anda boleh menggunakan BugMeNot untuk mencari log masuk untuk perkhidmatan online "percuma" yang anda ingin akses, tetapi apa yang anda boleh lakukan jika ada yang tidak tersedia?

Dapatkan akaun e-mel tanpa nama!

E-mel Anonymous

Apabila anda menyediakan akaun e-mel tanpa nama (menggunakan Penyemak Imbas Tor dan VPN, secara semula jadi!), Anda menyediakan akaun tanpa sambungan yang kelihatan kepada anda. Akaun baru boleh merosakkan mel sampah anda, dengan itu mengelakkan semua crap yang disusun dalam perniagaan biasa atau akaun e-mel peribadi anda.

Walaupun anda sentiasa boleh menyediakan alamat e-mel pembakar melalui Gmail atau Outlook, anda perlu membekalkan perkhidmatan tersebut dengan beberapa jenis maklumat mengenal pasti, seperti alamat e-mel atau nombor telefon.

Jadi mengapa tidak pergi tanpa nama tanpa nama?

Terdapat beberapa penyedia e-mel tanpa nama, termasuk Mailinator, Email TorGuard, dan sebilangan besar orang lain. Mereka semua berfungsi pada dasarnya sama - walaupun ada yang memerlukan alamat e-mel yang nyata untuk memaklumkan kepada anda tentang e-mel, ada yang mengenakan yuran nominal dan yang lain tidak memerlukan pendaftaran apa pun. Kami akan melihat salah satu daripada setiap jenis.

1

Mailinator

Mailinator menyediakan alamat e-mel boleh guna percuma, yang anda tidak perlu melawat laman web mereka untuk membuatnya. Apabila suatu laman web meminta anda untuk e-mel, cukup buat nama pengguna dan masukkan alamat pelayan Mailinator ke hujungnya.

Sebagai contoh, mari tanya alamat e-mel seperti: [email protected]

Mailinator

Apabila saya menghantar e-mel ke alamat dan kemudian melawat laman web Mailinator, e-mel itu menunggu saya ketika saya memasuki alamat yang saya buat. Tiada pendaftaran atau log masuk diperlukan!

Walau bagaimanapun, terdapat satu kaveat penting yang perlu diingat apabila menggunakan Mailinator. Oleh kerana tiada pendaftaran atau kata laluan diperlukan, jika pengguna lain secara kebetulan memilih nama pengguna yang sama, mereka akan dapat melihat e-mel anda. Anda juga dapat melihat e-mel mereka. (A.S. Saya sudah memadam e-mel yang saya terima di alamat itu, jadi ...)

Peti masuk Mailinator

Mailinator tidak menawarkan keupayaan menghantar atau membalas, jadi jika anda mendapat e-mel dari domain mailinator.com, Mailinator mengatakan ia adalah pemalsuan yang dijamin.

2

E-mel TorGuard

TorGuard adalah penyedia VPN lain yang juga berpindah ke ruang penyedia e-mel tanpa nama. Perkhidmatan e-mel tanpa nama syarikat itu kelihatannya menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk sesiapa sahaja yang menyukai sesuatu yang sedikit lebih lengkap dan kurang sementara daripada Mailinator.

Mengapa Anda Perlu Beli Perkhidmatan E-mel Swasta?

Tawaran TorGuard termasuk akaun simpanan luar pesisir 10 MB percuma, serta pilihan bulanan dan tahunan yang dibayar untuk menyediakan storan luar pesisir tanpa had. Semua pilihan menawarkan pilihan nama pengguna (jika belum diambil) dan satu daripada lima domain e-mel.

Kaedah pembayaran termasuk kad kredit, PayPal, kad hadiah dan Bitcoin. Dua pilihan terakhir membolehkan lapisan tanpa nama yang tidak dikenali. (Lebih lanjut mengenai itu di bahagian seterusnya.)

Perkhidmatan ini menawarkan penyulitan OpenPGP, perlindungan Man-in-the-Middle Attack, akses global dan sokongan 24/7. Akaun e-mel ini boleh digunakan sama ada dengan perkhidmatan VPN syarikat atau sebagai produk yang sama sekali berasingan.

Gunakan Mata Wang Digital Anonymous untuk Pembayaran

Ok, anda telah mengunci tetapan privasi penyemak imbas anda (atau lebih baik, anda menggunakan Pelayar Tor), anda telah menemui perkhidmatan VPN yang cepat dan boleh dipercayai untuk menyiarkan dan menyulitkan sambungan internet anda, dan anda telah mendapat nama tanpa nama yang bagus persediaan e-mel, jadi tiada siapa yang boleh menyambungkan anda ke sebarang aktiviti dalam akaun itu. Anda sudah siap, betul?

Um, bagaimana anda membayar VPN dan alamat e-mel tanpa nama? Kad kredit? Aw, lelaki!

Jika anda menggunakan kad kredit atau debit, akaun bank atau perkhidmatan pembayaran seperti PayPal untuk membayar barang atau perkhidmatan di web, anda akan meninggalkan jejak digital. Membayar dengan salah satu daripada pilihan pembayaran itu tidak dikenali tanpa nama sama sekali. Mereka semua dihubungkan ke alamat e-mel sebenar, atau alamat rumah atau perniagaan anda.

jejak pembayaran digital

Untuk membuat pembayaran tanpa nama, anda perlu menggunakan mata wang digital tanpa nama seperti Bitcoin.

1

Bitcoin

Bitcoin adalah mata wang digital yang boleh digunakan untuk membayar barangan dan perkhidmatan tanpa nama secara anonim. Bitcoin boleh dibeli dan dijual seperti bentuk mata wang lain dan disimpan dalam dompet digital, yang boleh sama ada berada di awan atau pada peranti elektronik pengguna.

Pembayaran melalui Bitcoin sepenuhnya tanpa nama, kerana bayaran dibuat melalui alamat Bitcoin yang disulitkan yang bertujuan untuk digunakan sekali sahaja.

Menggunakan alamat e-mel sekali pakai atau tanpa nama dengan Bitcoin membuat bentuk pembayaran tanpa nama sepenuhnya, tanpa jejak kertas, nyata atau elektronik, yang membawa kepada pengguna.

2

Kad Hadiah

Ya, anda membaca tajuk itu dengan betul. Kad hadiah boleh digunakan sebagai bentuk pembayaran tanpa nama. Walaupun Bitcoin jauh lebih selamat daripada kad hadiah, menggunakan barang-barang plastik kecil yang dikeluarkan oleh peniaga di mana-mana adalah, pada pendapat saya, satu perkara kecantikan.

Terutama jika, seperti saya, anda mempunyai apa yang kelihatan seperti ratusan laci yang disumbat itu, masing-masing hanya mempunyai sedikit nilai yang tersisa di atasnya.

Kad Hadiah

Banyak pembekal VPN dalam talian menerima gedung membeli-belah dan kad hadiah saudagar lain sebagai pembayaran untuk perkhidmatan VPN. Kad hadiah yang diterima termasuk dari Walmart, Chili, Starbucks, Sasaran dan lain-lain lagi. Ini adalah penyelesaian yang sempurna jika anda mempunyai beberapa ruangan ini di sekeliling rumah anda, dan anda tidak cukup mempercayai perkara mata wang digital secara keseluruhan lagi.

Langkah Tindakan

Nah, kita sudah pasti banyak tanah, bukankah kita? Seperti yang telah kita lihat, terdapat beberapa cara untuk kekal tanpa nama semasa anda menggunakan internet. Sesetengah yang lebih berkesan daripada yang lain, tetapi semua mendapat tempat di mana-mana pilihan pilihan pengguna internet yang berhati-hati.

Jika anda ingin mengembara antara laman web dengan sedikit kebimbangan tentang penjahat, penipu, ejen kerajaan dan orang jahat yang memantau setiap langkah anda, anda mempunyai pilihan berikut.

1

Sentiasa gunakan Sambungan HTTPS ke laman web sekiranya mungkin.

2

Elakkan hotspot Wi-Fi awam seperti wabak (atau sekurang-kurangnya sejuk jahat).

3

Berasaskan diri anda dengan tetapan privasi dalam pilihan penyemak imbas anda.

4

Akses web melalui penyemak imbas kegemaran anda "Incognito" fungsi.

5

Gunakan anonim Pelayar Tor untuk memastikan jejak anda dilindungi.

6

Gunakan a pelayan proksi untuk mengakses laman web tanpa mendedahkan alamat IP sebenar anda.

7

Untuk perlindungan yang lebih, gunakan a VPN untuk melindungi alamat IP sebenar anda dan menyulitkan data anda.

8

Gunakan perkhidmatan seperti BugMeNot untuk mendapatkan akses ke tapak percuma yang memerlukan login.

9

Buat penggunaan e-mel tanpa nama perkhidmatan untuk melindungi identiti sebenar anda.

10

Guna pembayaran digital tanpa nama, seperti Bitcoin atau kad hadiah, untuk pembayaran dalam talian.

Saya telah melakukan yang terbaik untuk memberikan senarai cara yang solid untuk menutup jejak anda dan kekal tanpa nama semasa keluar dan di web. Sebagai tambahan kepada apa yang saya telah disenaraikan di sini, pastikan anda menggunakan alat yang paling berkuasa di mana-mana senjata pengguna internet terhadap orang jahat dan orang lain yang ingin memantau penggunaan web anda: akal sehat anda.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 28 = 33

map