Bagaimana Menghapus Akaun Facebook Anda – Langkah demi Langkah – Privasi Pixel


Bagaimana untuk Menghapus Akaun Facebook anda

Panduan Langkah demi Langkah

Mencuri Gambar dari Rangkaian SosialBagaimana Menghapus Akaun Facebook Anda - Langkah demi Langkah - Privasi Pixel

Pastinya, Facebook sangat menyeronokkan pada mulanya. Anda perlu mengejar rakan-rakan yang tidak anda lihat sejak sekolah menengah, anda mengetahui apa yang masanya anda miliki, dan anda tetap berhubung dengan ahli keluarga yang tidak anda lihat sejak Bibi Lilly meninggal dalam '92.

Tetapi sekarang, kawan-kawan lama dari sekolah menengah menghantar anda pautan ke skim cepat kaya, bekas anda mendorong anda untuk menemui mereka untuk minuman (apakah rambut mereka kelabu ketika anda bertarikh mereka?), Dan ahli keluarga anda adalah merancang pertemuan keluarga besar - di rumah anda.

Anda mungkin dapat memasang semua perkara di atas, tetapi masih ada sedikit perkara tentang seberapa besar ancaman terhadap privasi Facebook anda boleh.

Facebook menjual aktiviti anda, suka dan tidak suka, maklumat tentang pautan yang anda klik dan sebagainya kepada pengiklan supaya mereka boleh menyasarkan iklan anda. Itulah bagaimana Facebook membuat wang. Jaringan sosial mengumpul $ 27.64 bilion daripada pengiklan pada 2016.

Plus, itu bukan sekadar aktiviti anda di Facebook yang sedang dikesan. Mereka juga menjejaki perjalanan anda di sekitar web terima kasih kepada rangkaian Iklan Facebook mereka.

Kemudian ada keseluruhannya Cambridge Analytica huru-hara semasa pilihan raya presiden A.S. 2016.

Bagaimana Menghapus Akaun Facebook Anda - Langkah demi Langkah - Privasi Pixel

Sumber Imej

Ya, sudah tiba masanya untuk memadamkan akaun Facebook anda.

Ia hanya diperlukan 3 langkah untuk memadamkan akaun Facebook anda, tetapi anda perlu membuat beberapa keputusan agak sukar di sepanjang jalan. Tapi jadilah kuat dan perhatikan tempat-tempat Facebook di tempat anda.

Tidak lama lagi, anda akan hidup bebas daripada cengkaman "Big F." (saya merujuk kepada Facebook, tidak Fuddruckers, yang merupakan tempat yang sangat baik untuk mendapatkan hamburger.)

3 Langkah ke Facebook Kebebasan

Ini sahaja - ini adalah tempat saya membebaskan diri dari cengkaman Facebook selama-lamanya!

Atau sekurang-kurangnya sehingga ibu bapa anda mengeluh tentang anda tidak lagi berada di Facebook.

Dalam bahagian ini, saya akan membimbing anda langkah demi langkah melalui memadam akaun Facebook anda. Perhatikan dan pastikan anda tidak terlepas satu langkah - jika tidak, anda masih akan disambungkan ke rangkaian sosial dan tidak boleh berpisah.

1

Sandarkan Data Anda

Apabila saya sedang meneliti artikel ini, saya melihat banyak laman web yang meletakkan "menyandarkan data anda" langkah sehingga jauh ke bawah dalam senarai. Saya tidak bersetuju dengan pendekatan itu.

Saya tidak tahu mengenai anda, tetapi bila-bila masa saya membuat perubahan besar kepada apa-apa, saya membuat cadangan terlebih dahulu. Ini tidak berbeza. Sentiasa buat sandaran terlebih dahulu. Ini caranya.

Pastikan anda log masuk ke Facebook. (DUH!) Klik pada ikon Tetapan dan Akaun di sudut kanan atas laman web Facebook. (Ia kelihatan seperti gear atau anak panah ke bawah, bergantung kepada siapa yang tahu apa.)

Tetapan Facebok

Pada halaman Tetapan, lihat di panel kiri dan cari "Maklumat Facebook anda"Menu item. Klik padanya. Menu "Maklumat Facebook" akan dimuatkan. Lihatlah di panel sebelah kanan untuk "Muat turun Maklumat Anda"Pilihan menu. Klik pada itu.

Muat turun Maklumat Facebook anda

Setelah muat skrin seterusnya, anda akan melihat bahawa anda mempunyai pilihan untuk memilih data yang ingin anda muat turun.

Secara lalai, anda akan memuat turun segala-galanya. Saya akan menasihati bahawa anda memuat turun segala-galanya, tetapi anda boleh memilih atau membatalkan pilihan yang anda mahu muat turun. Ia sepenuhnya terpulang kepada anda.

Anda juga akan ditawarkan pilihan untuk memuat turun data dari julat tarikh tertentu, atau anda boleh memuat turun dari permulaan hingga akhir.

Anda juga mempunyai dua pilihan untuk memformat maklumat:

  • Format HTML, yang menjadikannya mudah untuk melihat segala-galanya dalam penyemak imbas kegemaran anda

  • Format JSON, yang akan memudahkan untuk mengimport maklumat tersebut ke perkhidmatan dalam talian yang lain

Saya akan mencadangkan HTML. Jika anda memilih JSON, anda sebenarnya boleh mengimportnya ke rangkaian sosial yang lain, yang akan mendapatkan cakarnya ke anda, dan kami kembali ke tempat kami memulakan.

Akhir sekali, tetapi tidak semestinya, anda juga boleh menetapkan tahap kualiti media (gambar, video dan sebagainya) yang akan anda muat turun. Saya pilih Kualiti media "tinggi" supaya segala-galanya akan menjadi kualiti yang terbaik, tetapi terpulang kepada anda.

Penciptaan Fail Maklumat Facebook

Sekiranya anda memuat turun semuanya, pastikan anda mempunyai ruang cakera keras yang mencukupi untuk menyelamatkan semuanya.

Saya sudah berada di Facebook selama lebih satu dekad, dan fail muat turun saya hampir 500MB. Semuanya dimuat turun dalam a fail ZIP termampat, jadi anda perlukan ruang untuk fail yang dimuat turun, serta ruang untuk unzip fail tersebut.

Sebaik sahaja anda telah memilih semua yang anda mahu muat turun, klik "Buat Fail"Untuk memulakan proses.

Ia mengambil Facebook beberapa saat untuk mendapatkan fail anda untuk dimuat turun, jadi lakukan sesuatu untuk satu atau dua jam lagi. Saya dengar "Jessica Jones" di Netflix adalah must see.

Perhatikan peti masuk anda, kerana perkhidmatan sosial akan menghantar e-mel kepada anda apabila muat turun sudah siap. Saya mengambil masa lebih kurang sejam untuk bersiap sedia. Perbatuan anda mungkin berbeza-beza.

Setelah fail anda siap untuk dimuat turun, ... muat turunnya. Untuk berbuat demikian, anda boleh sama ada

  • Klik pautan dalam e-mel

  • Kembali ke halaman "Muat Turun Maklumat Anda" untuk mendapatkan fail anda. Klik pautan "Tersedia Files" dan klik butang "Muat Turun" untuk menyimpan fail ke cakera keras anda. Masa muat turun akan bergantung kepada saiz fail dan kelajuan sambungan internet anda.

Muat turun Maklumat Facebook

Sebaik sahaja muat turun selesai, pergi ke direktori tempat anda memuat turun fail dan klik dua kali fail ZIP yang akan anda lihat di sana. Nama fail itu akan menjadi "facebook- [USERNAME] .zip"Di mana [USERNAME] adalah log masuk Facebook anda.

Fail ZIP akan berkembang ke pemacu keras anda, di dalam direktori yang sama di mana fail ZIP. Setelah proses pengembangan selesai, cari folder dengan nama yang sama dengan fail ZIP. Klik dua kali folder untuk membukanya, kemudian cari fail bernama "index.html."

Klik dua kali pada "index.html" fail, dan maklumat anda yang disimpan akan dapat dilihat dalam penyemak imbas lalai anda.

Ia akan menjadi format Facebook yang dikenali dan akan menyertakan semua siaran anda, termasuk foto, video, ulasan yang anda buat pada siaran, suka dan reaksi, senarai rakan anda, mesej yang telah anda hantar dan terima, dan banyak lagi lebih lagi.

Terdapat banyak untuk melihat di sini, tetapi tidak jatuh lubang kelinci - masih banyak yang perlu dilakukan, jadi mari kita bergerak.

2

Padam Semua Aplikasi Berkaitan Anda

Kini tiba masanya untuk mengalih keluar semua aplikasi yang telah anda benarkan untuk mengakses akaun Facebook anda, atau apl yang anda log masuk menggunakan akaun Facebook anda.

Dalam kedua-dua kes, aplikasi ini mempunyai akses kepada maklumat peribadi anda. Jadi, keluarlah mereka!

Saya menganggap anda masih log masuk ke Facebook, jadi klik pada ikon Tetapan dan Akaun di sudut kanan atas menu Facebook. Pada skrin seterusnya, cari "Apps dan Laman Web"Pilihan menu di panel kiri. Klik itu.

Aplikasi dan Laman Facebook

Di panel sebelah kanan, anda akan melihat semua apl yang mempunyai akses kepada maklumat Facebook anda. Anda juga akan melihat "Aplikasi, Laman Web dan Permainan"Seksyen di bawah penyenaraian apl.

Klik butang "Edit". Dalam Tetingkap yang timbul, klik "Matikan." Ini mematikan keupayaan untuk log masuk ke aplikasi dan tapak web, serta permainan dan seperti di Facebook.

Tetapi siapa yang peduli? Anda memotong akaun Facebook anda!

Apl, Laman Web dan Permainan Facebook Matikan

Sekarang kita telah melumpuhkan ciri ini, kita boleh padamkan aplikasi yang mempunyai akses ke akaun anda. Sekiranya anda telah melog masuk sejumlah besar aplikasi dengan akaun Facebook anda, harap lakukan banyak klik, kerana tidak ada pilihan "pilih semua".

Aplikasi dan Laman Facebook Aktif

Di bahagian atas bahagian "Apl dan Laman Web" anda berada, anda akan melihat "Akses Data: Aktif"Seksyen. Klik semua apl yang anda lihat dalam bahagian itu, kemudian klik butang "Alih Keluar".

Anda akan melihat pop timbul yang bertanya jika anda pasti. Dalam dialog ini, pastikan anda mengklik kotak yang mengatakan "Juga memadamkan semua catatan, foto dan video di Facebook yang aplikasinya dan laman web ini mungkin telah diterbitkan bagi pihak anda." Kemudian klik "Keluarkan"Butang.

Aplikasi Facebook dan Laman Web Buang

Anda kemudian akan melihat pengesahan bahawa apl dan tapak web telah dialih keluar dari akaun anda. Masa yang diperlukan untuk memadam sepenuhnya apl bergantung kepada berapa apl dan tapak web mempunyai akses ke akaun anda.

Aplikasi dan Laman Facebook Dihapus

3

Nyahaktifkan atau Padamkan Akaun Anda

Kini tiba saatnya anda sedang menunggu: sudah tiba masanya untuk memadamkan akaun Facebook anda. Atau anda hanya boleh menyahaktifkannya - ia benar-benar panggilan anda.

Tunggu apa?

Menyahaktifkan vs. Memadam Akaun Facebook anda

Deactivation

Sekiranya anda mempunyai keraguan bahawa anda akan dapat menjauhkan diri dari Facebook, anda hanya boleh menyahaktifkan akaun anda. Walaupun ini melumpuhkan log masuk anda, semua maklumat anda kekal di Facebook.

Ini bermakna semua jawatan, foto, video, suka dan aktiviti Facebook anda masih ada. Bagaimanapun, orang tidak dapat melihat garis masa anda atau mencari anda. Sesetengah maklumat mungkin kelihatan kepada orang lain, seperti mesej yang telah anda kirimkan dan nama anda dalam senarai rakan mereka.

Anda boleh mengaktifkan semula akaun anda bila-bila masa anda mahu dengan hanya log masuk kembali. Anda akan dapat mengambil aktiviti Facebook anda di mana anda berhenti. Kurangkan semua meme manis yang dimiliki orang-orang semasa anda pergi, tentu saja!

Pemadaman

Memadam akaun Facebook anda lebih muktamad. Sudah tentu, Facebook, daripada kebaikan hati keserakahan korporatnya, menunggu 14 hari sebelum benar-benar memotong akaun.

Ini bermakna, jika anda log masuk semula ke Facebook atau menggunakan aplikasi yang menghubungkan ke akaun Facebook anda selama 14 hari, anda kembali ke tempat anda bermula: tegas dalam cengkaman mesin Facebook.

Ia mengambil masa 90 hari untuk semua maklumat Facebook anda akan dikeluarkan daripada sistem sandaran. Maklumat anda tetap boleh diakses di Facebook untuk tempoh masa itu. Sejarah pesanan tidak disimpan dalam akaun anda, jadi rakan akan tetap mempunyai akses ke mesej yang anda hantar.

Rangkaian sosial mengatakan bahawa beberapa bahan, seperti rekod log, akan kekal dalam pangkalan data mereka, tetapi tiada maklumat yang disimpan anda termasuk sebarang pengecam peribadi.

Jadi, terpulang kepada anda, tetapi jika anda serius untuk mendapatkan kembali privasi anda, penghapusan adalah satu-satunya cara untuk pergi. Ayam belanda sejuk, bayi!

Bagaimana saya menyahaktifkan Akaun Facebook saya?

Jika anda memilih untuk menyahaktifkan akaun Facebook anda, lakukan perkara berikut.

Dalam menu Tetapan, klik item menu "Umum" di panel sebelah kiri. Di panel sebelah kanan, cari "Urus Akaun"Menu item. Klik ia.

Akaun Mengurus Facebook

Bahagian Urus Akaun akan berkembang. Di bahagian bawah kawasan, anda akan melihat "Nyahaktifkan Akaun Anda"Seksyen. Klik pautan "Nyahaktifkan Akaun Anda".

Nyahaktifkan Akaun Facebook

Anda mungkin dikehendaki memasukkan kata laluan Facebook anda untuk meneruskan. Masukkannya jika diminta.

Masuk Akaun Facebook

Di halaman seterusnya, Facebook membuat percubaan terakhir untuk menghalang anda daripada menyahaktifkan akaun anda. Mereka akan menunjukkan kepada anda gambar rakan anda dan mengatakan bahawa mereka akan merindui anda. Hati hati.

Facebook Nyahaktifkan Mesej Pengesahan Akaun

Anda juga perlu memberitahu Facebook mengapa anda ingin menyahaktifkan akaun anda. Dan anda akan melihat halaman yang mungkin anda pentadbir yang mungkin tidak diterbitkan jika anda menyahaktifkan.

Deactivation Akaun Facebook

Anda juga boleh memilih keluar dari e-mel Facebook. Jika anda tidak memilih ini, anda masih boleh menerima e-mel yang memaklumkan anda tentang jemputan acara, apabila anda ditandai dengan foto, atau apabila anda diminta untuk menyertai kumpulan. (Ya, semua ini masih boleh berlaku semasa akaun anda dinyahaktifkan.)

Untuk melengkapkan proses penyahaktifan, klik butang "Nyahaktifkan" di bahagian bawah skrin.

Anda akan diminta sekali lagi jika anda pasti mahu menyahaktifkan akaun anda. Klik "Nyahaktifkan Sekarang" untuk membuatnya.

Akaun Facebook Nyahaktifkan Sekarang

Anda akan melihat notis bahawa akaun anda telah dinyahaktifkan ... dengan permintaan log masuk terus di bawahnya, sekiranya anda sudah ketinggalan.

Bagaimana saya memadam Akaun Facebook saya?

Berikut adalah apa yang anda datang untuk persembahan untuk, kiddies! Sudah tiba masanya untuk memadam Facebook anda dan keluar dari cengkamannya selama-lamanya!

Dalam menu Tetapan, klik butang menu "Maklumat Facebook" di panel sebelah kiri. Di panel sebelah kanan, cari "Padam Akaun dan Maklumat Anda"Menu item. Klik ia.

Facebook Padamkan Akaun dan Maklumat Anda

Anda akan melihat amaran bahawa, sementara Facebook boleh memadamkan akaun anda untuk anda, anda tidak akan dapat mengaktifkan semula akaun anda atau mengambil sebarang kandungan atau maklumat yang telah anda tambahkan ke akaun anda. (Inilah sebabnya kami melakukan sandaran dalam langkah 1, jadi jangan kecewa - itulah yang mereka mahu awak buat.)

Sekiranya anda masih pasti mahu memadamkan akaun anda, klik "Padamkan akaun saya"Butang. (Seolah-olah logik, kan?)

Padam Akaun Facebook

Anda akan diminta mengesahkan keputusan anda sekali lagi, dan anda perlu memasukkan kata laluan Facebook anda. Klik kotak "Saya bukan robot" dan kemudian klik "OK."

Anda akan melihat notis di bawah, mengingatkan anda bahawa akaun anda tidak akan dipadamkan selama 14 hari. Jika anda kembali dan log masuk sebelum 14 hari, akaun anda akan dipulihkan, dan anda kembali ke cengkaman mereka.

Adakah mungkin untuk mendapatkan perintah penangguhan terhadap rangkaian sosial?

Akaun Facebook Tetap Padam

Perlu diingat bahawa jika anda log masuk ke Facebook dalam masa 14 hari akan datang, anda kembali ke tempat anda bermula.

Facebook juga akan membatalkan permintaan penghapusan anda jika anda log masuk ke mana-mana aplikasi atau laman web yang telah disambungkan ke Facebook. Padamkan aplikasi dan pautan ke tapak web tersebut. Tetap kuat, kawan saya.

Kesimpulannya

Itu tidak terlalu sukar, bukan? Dalam hanya 3 langkah yang singkat, kami dapat membebaskan diri dari cengkaman perangkap Facebook. Anda telah mengambil satu langkah lagi untuk mendapatkan kembali privasi dalam talian anda.

Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda. Terutama Facebook anda "kawan-kawan." Tetapi jangan kongsi bersama Facebook - sebab, awak tahu.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

15 − 14 =

map