Adakah Torrenting Haram? Jawapan yang Definitif – Privasi Pixel


Adakah Torrenting Illegal?

Jawapan yang pasti

Adakah Torrenting Haram? Jawapan yang Definitif - Privasi Pixel

Torrenting adalah kaedah yang popular untuk memuat turun filem terkini, siri TV, muzik, buku, permainan, dan permainan - anda namakannya.

Populariti torrenting terutama didorong oleh fakta bahawa ia adalah percuma. Apa yang anda perlukan ialah komputer dan sambungan internet untuk memuat turun dan berkongsi fail!

Bahawa dikatakan, terdapat beberapa soalan penting untuk bertanya mengenai torrenting, seperti apakah torrenting adalah haram, sama ada selamat, sama ada atau tidak anda boleh ditangkap dan banyak lagi.

Dalam panduan ini, saya akan memberikan jawapan yang pasti untuk semua soalan anda dan membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan torrenting.

Jadi, mari bermula.

Apa yang Torrenting?

Biasanya, apabila anda memuat turun filem atau video ke peranti anda, anda menekan pautan muat turun dan komputer anda menyambung ke pelayan fail untuk dimuat turun untuk dimulakan. Ini bermakna anda sedang memuat turun fail dari pelayan tunggal.

Torrenting berfungsi dengan berbeza berbanding kaedah memuat turun fail ini. Ini kerana satu torrent memecah satu fail besar dan memisahkannya menjadi banyak fail yang berbeza dan lebih kecil.

Daripada memuat turun fail dari satu pelayan, aplikasi perisian torrent seperti BitTorrent atau uTorrent menyambung ke sejumlah besar komputer lain berdasarkan prinsip perkongsian fail peer-to-peer (P2P).

Perisian Torrent membolehkan anda memuat turun fail kecil dari setiap komputer dalam rangkaian P2P.

Berkongsi Perkongsian Fail Pelayan GrafikRangkaian Jaringan P2P

Sebelum kewujudan rangkaian torrent P2P, fail hak cipta disimpan pada pelayan tunggal. Laman web yang menganjurkan bahan berhak cipta di pelayan mudah dikesan oleh institusi kerajaan dan ditutup.

Rangkaian peer-to-peer menyediakan persekitaran yang sangat terdesentralisasi untuk menyimpan fail, yang menjadikannya sangat sukar bagi pihak berkuasa untuk menutup proses perkongsian fail kerana tidak ada pelayan pusat yang menganjurkan fail.

Bagaimana Kerja Torrents?

Proses teknikal merosakkan terdiri daripada perkongsian fail kecil, yang juga disebut sebagai "paket." Proses ini dibahagikan kepada dua bahagian: lintah dan pembibitan.

Mula-mula, beri saya terangkan dua istilah:

1

Leeching

Anda lebih leecher apabila anda memuat turun fail, mudah dan mudah. Tetapi, istilah ini kadang-kadang dirujuk dengan cara yang buruk, apabila orang berhenti memuat naik fail selepas mereka menyelesaikan muat turun dan oleh itu tidak membantu bocor lain.

Walau bagaimanapun, kebanyakan perisian torrent tidak membenarkan pengguna melumpuhkan had muat naik sepenuhnya. Seperti yang ditunjukkan di bawah, kelajuan muat naik minimum dalam uTorrent ialah 5 kB / s.

Adakah Torrenting Haram? Jawapan yang Definitif - Privasi Pixel

Anda boleh mengatakan bahawa klien torrent percaya bahawa "perkongsian adalah peduli" - jika anda memuat turun fail, anda juga harus kembali ke rangkaian.

2

Pembenihan

Anda adalah pemula apabila anda memuat turun torrent dan memuat naik "paket" yang telah anda muat turun pada masa yang sama.

Fail asal dipindahkan dari benih awal ke dalam "paket" yang lebih kecil ke komputer lain dalam rangkaian P2P. Para seeders menyimpan bit dan kepingan fail besar dan, ketika gilirannya, kongsi lagi di seluruh jaringan P2P.

Ini bermakna bahawa semua seeders bersama-sama mewakili satu fail besar secara keseluruhan.

Selain itu, anda tidak memuat turun fail dari satu lokasi, tetapi sebaliknya dari beberapa pembolehubah yang berbeza, yang menjadi tuan rumah fail perisian torrent anda meminta untuk memuat turun.

Sebagai balasan untuk membolehkan anda memecutkan fail-fail tersebut, perisian ini menetapkan sambungan antara anda dan leecher lain - supaya mereka boleh memuat turun paket yang telah anda muat turun. Dalam erti kata lain, anda menjadi seeder.

3

Proses Torrenting 

Apabila anda ingin memuat turun filem tindakan terkini, ia berfungsi seperti ini:

Anda memuat turun "paket" kecil dari pelbagai penyertaan yang berbeza, yang memuat naik bahagian-bahagian filem dalam rangkaian P2P. Sebaik sahaja anda telah selesai memuat turun "paket" tertentu, perisian torrent anda akan mula berkongsi "paket" ini dengan orang lain yang ingin memuat turun filem (leechers).

Pada ketika ini, anda masih memuat turun baki "bungkusan" untuk melengkapkan keseluruhan muat turun. Proses ini akan diteruskan sehingga anda telah selesai memuat turun semua paket yang diperlukan untuk menyelesaikan keseluruhan fail filem.

Catatan: perisian torrent secara automatik membolehkan memuat naik fail sehingga anda mematikan secara manual.

Adakah Torrenting Selamat?

Persoalannya terpakai kepada dua kawasan berbeza. Pertama, adalah proses sebenar merosakkan keselamatan untuk komputer anda dari segi malware?

Untuk memulakan, proses penyusutan adalah sangat selamat. Sebelum memuat turun torrent, saya cadangkan membaca ulasan dan ulasan daripada komuniti.

Jika komen positif, selamat mengatakan bahawa torrent tidak mengandungi sebarang fail berniat jahat.

Di samping itu, banyak laman web torrent seperti The Pirate Bay menaikkan pemuat naik atau menunjukkan tanda "sumber yang dipercayai", seperti ditunjukkan di bawah:

Torrent dari pemuat naik yang dipercayai.

Namun, anda harus berhati-hati ketika memuat turun torrent. Lebih baik untuk mengelakkan fail torrent daripada pengunggah yang tidak diketahui, tanpa sebarang penilaian atau komen.

Adakah Torrenting Illegal?

Perbuatan menghina dirinya bukanlah haram. Walau bagaimanapun, memuat turun dan berkongsi bahan berhak cipta yang tidak dibenarkan adalah sangat menyalahi undang-undang, dan sentiasa ada peluang untuk ditangkap oleh pihak berkuasa.

Mengotorkan bahan tidak berhak cipta adalah baik dan dibenarkan, seperti yang ada tiada sekatan yang berlaku untuk itu.

Di banyak negara, seperti U.S., kerajaan dan penyedia perkhidmatan Internet (ISP) bekerjasama untuk menangkap orang yang mengedarkan bahan berhak cipta tanpa kebenaran.

ISP mungkin tidak selalu mencari penceroboh secara aktif, tetapi ISP anda boleh diangkut oleh pihak berkuasa kerajaan atau perintah mahkamah untuk menyerahkan maklumat peribadi anda jika mereka mengesyaki bahawa anda mencemarkan bahan berhak cipta. Saya akan bercakap lebih lanjut mengenai akibat-akibat yang ditangkap menjatuhkan kemudian.

Pihak berkuasa kerajaan juga sering memaksa ISP untuk menyekat laman web torrent, tetapi ini nampaknya agak tidak berkesan kerana pengguna boleh menggunakan VPN untuk mengakses laman web, yang akan dibincangkan kemudian juga.

Bolehkah saya Dapat Terperangkap Torrenting?

Ringkasnya: ya, anda pasti dapat ditangkap dengan mengerikan.

Muat Turun Perompakan

Pihak berkuasa dan ISP dengan mudah boleh menangkap orang yang mengedarkan bahan berhak cipta tanpa sebarang langkah berjaga-jaga privasi.

ISP boleh melihat pengguna yang berkongsi fail berdasarkan alamat IP mereka. Merosakkan perisian pelanggan menyimpan semua alamat IP bagi penyumber keluar dan leechers juga.

Dengan hanya mengawasi fail torrent, ISP mempunyai akses kepada semua alamat IP yang memuat torrent tertentu.

Dalam kebanyakan kes, ISP hanya memerlukan alamat IP untuk mengetahui siapa yang memuat turun torrent dan dari mana. Akibatnya, pihak berkuasa boleh datang mengetuk pintu anda.

Trolls Hakcipta

Trolls hak cipta adalah individu atau syarikat yang berada dalam perniagaan selepas bajak laut. Perniagaan ini mencari pengundi torrent yang menyebarkan bahan berhak cipta secara haram berdasarkan alamat IP mereka.

Apabila mereka berjaya mencari lanun torrent, mereka menandatangani perjanjian kelulusan dengan pemegang hak cipta untuk mengambil tindakan undang-undang bagi pihak mereka terhadap lanun.

Dalam beberapa kes, syarikat-syarikat pengeluaran Hollywood mengupah perniagaan-perniagaan ini untuk secara khusus mengenal pasti lanun yang menyebarkan kandungan mereka secara haram.

Hak cipta troll menggunakan "taktik menakutkan" untuk menakutkan orang yang mereka menuduh pelanggaran hak cipta dengan menghantar surat atau e-mel yang mengancam.

Apakah Konsekuensi Terperangkap??

Biasanya, troll hak cipta mempunyai strategi undang-undang di tempat yang memanggil ISP menghantar e-mel yang mengancam.

Oleh itu, apabila anda tertangkap kerana merosakkan bahan berhak cipta tanpa izin, anda boleh menerima tawaran penyelesaian dari ISP anda.

Melalui ISP anda, troll hak cipta mengancam untuk menyaman anda untuk jumlah wang yang tidak masuk akal, tetapi kemudian menawarkan penyelesaian pada hanya 2-5% dari penalti asal.

Walaupun anda tidak diwajibkan secara sah untuk membayar mereka apa-apa, troll hak cipta memainkan permainan nombor dan berharap peratusan tertentu pelanggar menerima tawaran penyelesaian.

Ia lebih menguntungkan bagi troll hak cipta untuk menargetkan mereka yang menerima penyelesaian awal kerana mengejar perbicaraan di mahkamah adalah memakan waktu dan proses yang panjang.

Dalam kebanyakan kes, saya akan mengabaikan surat penyelesaian pertama. Bagaimanapun, ini tidak bermakna troll hak cipta tidak dapat memancing ancaman atau akhirnya membawanya ke mahkamah.

Di kebanyakan negara, seperti A.S., sistem undang-undang membuat perbezaan yang jelas antara penyerang yang sering mengedarkan bahan berhak cipta, dan penyerang yang hanya kadang-kadang memuat fail.

Selain itu, ia juga mungkin menerima penalti daripada ISP anda. Sebagai contoh, ISP anda boleh mengurangkan kelajuan internet anda sebagai hukuman atau bahkan mengancam untuk menyerahkan maklumat peribadi anda kepada pihak berkuasa atau troli hak cipta.

Yang berkata, terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang anda boleh ambil untuk mengelakkan ancaman undang-undang, yang akan saya bahas di bahagian seterusnya.

Bagaimana Melindungi Diri Apabila Torrenting

Jelas sekali, jika anda ingin mengelakkan ramalan, ia adalah yang terbaik untuk tidak mengalir sama sekali. Tetapi, jika anda ingin terus mengurai, penting untuk melindungi privasi dalam talian anda dan tinggal di bawah radar tatal hak cipta.

Untuk menjadi jelas, saya tidak mengendahkan atau menggalakkan penyalahgunaan yang melibatkan bahan berhak cipta. Anda bertanggungjawab terhadap potensi risiko dan masalah undang-undang. Namun, jika anda pasti ingin melakukannya, berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang anda boleh ambil untuk meminimumkan risiko anda terjebak.

1

Gunakan VPN untuk Torrenting

Laman web NordVPN dengan imej sampul.

Menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) adalah cara paling berkesan untuk melindungi privasi dalam talian anda.

VPN menawarkan penyelesaian dalam dua cara:

  • 1I melindungi alamat IP anda dengan mengarahkan semua tingkah laku dalam talian anda melalui pelayan di lokasi lain, yang mengubah alamat IP anda. VPN mencipta perlindungan tambahan dan menjadikannya sukar untuk menjejaki aktiviti dalam talian anda.
  • VPN yang baik 2A menyulitkan semua trafik internet anda supaya ISP anda tidak dapat memantau aktiviti anda.

Catatan: pilih VPN yang berkualiti untuk perlindungan mewah. Penting bahawa VPN anda tidak menyimpan log aktiviti anda.

Juga, pilih VPN yang tidak mungkin menyerahkan data anda kepada pihak berkuasa. Anda boleh menyemak saya senarai 5 teratas VPN terbaik untuk torrenting, jawatan saya VPN terbaik untuk pengguna uTorrent dan panduan ini mengenai mengapa beberapa VPN lebih baik untuk mengutuk daripada yang lain.

2

Gunakan Rangkaian Tor 

Imej Pelayar Tor

Pelayar Tor menghalang sesiapa daripada menjejaki sambungan internet anda. Tor menyulitkan data beberapa kali melalui rel rel Tor.

Tor adalah pelayar yang sering digunakan oleh wartawan dan aktivis di negara-negara di mana lalu lintas internet dipantau dengan ketat. Anda boleh membaca lebih lanjut menyediakan penyemak imbas Tor di sini.

3

Menjadi Tentara Pintar

Cadangan terakhir saya ialah pintar apabila merosakkan dengan mengelakkan filem, permainan dan muzik terkini. Hak cipta trolls lebih cenderung untuk mengintip di dalam torrents ini kerana jumlah yang tinggi torrenters memuat turun siaran terbaru.

Adakah Streaming Mengganti Torrenting?

Ramai pengguna yang berjaya membuat peralihan dari uTorrent dan BitTorrent ke kandungan streaming. Sesetengah lebih suka kandungan "penyemak imbas web", sementara yang lain memasang dan menyesuaikan alat perisian, seperti Kodi dan Plex.

Kodi dan Plex adalah kedua-dua pusat media perisian sumber terbuka. Perisian ini membolehkan anda menstrim dan memainkan semua jenis kandungan, seperti video dan muzik, pada pelbagai peranti. Tidak seperti Netflix, Kodi dan Plex kedua-dua menstrimkan kandungan berhak cipta tanpa kebenaran daripada pemegang hak cipta.

Oleh kerana itu, Kodi berada di bawah banyak tekanan undang-undang pada masa penulisan ini, jadi anda mungkin perlu mencari alternatif di masa depan.

Apa yang diturunkan adalah: dari perspektif undang-undang, penstriman bahan berhak cipta dari sumber cetak rompak adalah haram.

Jika anda ingin melindungi privasi dalam talian anda dan mengelakkan ramalan undang-undang yang berpotensi apabila ditayangkan, ikuti langkah-langkah pencegahan yang disenaraikan di atas.

Jawapan yang pasti

Ia sangat mudah: mengutuk adalah undang-undang, tetapi mengotorkan bahan berhak cipta yang tidak disengajakan adalah sangat menyalahi undang-undang.

Ingat bahawa troli ISP dan hak cipta anda sentiasa mengawasi rangkaian rakan-ke-rakan (seperti uTorrent) dan mungkin mengambil tindakan jika mereka menangkap anda mengkritik fail yang dilindungi hak cipta.

Untuk melindungi privasi dalam talian anda, ikuti arahan yang diberikan. Peminat yang berfikiran privasi sentiasa menggunakan VPN yang baik untuk melindungi privasi dalam talian mereka dan / atau menggunakan Rangkaian Tor.

Pada penghujung hari, ia berisiko untuk mengalir - menjadi undang-undang atau haram.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

42 − = 35

map